Dumfries op 50 interlands: Waarom speelde de verdediger ooit voor Aruba?

Dumfries op vijftig interlands voor Oranje
18 november 2023 om 22:03
Laatste update: 18 november 2023 om 22:21

Denzel Dumfries heeft zijn vijftigste interland voor het Nederlands Elftal te pakken. De rechtsachter behaalde deze mijlpaal in het EK-kwalificatieduel tegen Ierland. Naast Oranje droeg Dumfries ooit ook het shirt van Aruba. Hoe dat precies zit, legt VoetbalNieuws uit.

De route die Dumfries in zijn geheel heeft afgelegd om tot zijn volgende mijlpaal te komen, is natuurlijk een bijzondere. Via de amateurs van Smitshoek en Barendrecht, kwam de verdediger uiteindelijk bij Sparta terecht. Na een periode in Rotterdam, pikte SC Heerenveen hem op en had PSV in 2018 miljoenen voor de verdediger over. In 2021 vertrok Dumfries voor ruim veertien miljoen naar Inter en is hij inmiddels vaste kracht in Oranje.

Waarom speelde Dumfries ooit interlands voor Aruba?

Als zeventienjarige viel Dumfries als amateurvoetballer al op in Aruba. Giovanni Franken, destijds bondscoach van het Caribisch eiland, gaf de verdediger een kans in het nationale elftal. Zo maakte Dumfries, zonder minuten in het betaald voetbal, op 28 maart 2014 tegen Guam zijn debuut voor het geboorteland van zijn vader. Drie dagen later volgde wederom een oefeninterland tegen het Oceanische eiland, waarin Dumfries zelfs trefzeker was.

Het bleef bij twee oefeninterlands bij Aruba, waar Dumfries afzag van een serieuze carrière. De rechtsachter gaf namelijk aan om voor een interland in Oranje te vechten. En dat werd uiteindelijk op 13 oktober 2018 beloond. Tegen Duitsland (3-0) maakte de rechtsachter zijn eerste minuten voor het Nederlands Elftal, waar ruim vijf jaar later de teller op vijftig interlands staat.