Zo werkt de 'witte wissel' in de Eredivisie

Om deze reden tellen de 'witte wissels' in de Eredivisie niet mee

14 januari om 17:15
Laatste update: 14 januari om 17:15

De term 'witte wissel' duikt recent vaak op in de Eredivisie. In het duel tussen Feyenoord en NEC moest Bart van Rooij an vroeg de strijd staken na een botsing met Quilindschy Hartman. De wissel telde vanwege een bijzondere reden niet mee in het aantal van vijf dat totaal kan worden doorgevoerd tijdens een voetbalwedstrijd. VoetbalNieuws legt uit hoe dit precies zit!

Sinds enkele seizoenen kan er bij een bijzondere blessure een extra wisselmogelijkheid vrijkomen in de Eredivisie. De zogeheten 'witte wissel' telt als een speler een blessure aan het hoofd oploopt en niet verder kan spelen. In april 2021 schreef René Hake, toen nog actief als trainer van FC Utrecht, geschiedenis om in de wedstrijd tegen ADO Den Haag de eerste 'witte wissel' ooit in de Eredivisie door te voeren. 

Wat is een 'witte wissel'?

Met de extra wisselmogelijkheid wil de FIFA de gezondheid van voetballer extra beschermen. Na een harde beuk van Quilindschy Hartman moest PSV'er Jordan Teze het veld in De Kuip na elf minuten al verlaten met een blessure aan zijn hoofd. Zo werd de verdediger met een 'witte wissel' naar de kant gehaald. Na rust bleek ook Hartman niet meer verder te kunnen en bleef zo ook als 'witte wissel' achter in de kleedkamer van Feyenoord. Opvallend genoeg was het enkele dagen na de thuiswedstrijd van Feyenoord wederom raak in De Kuip, toen tegenstander Benaissa Benamar met een hoofdblessure als 'witte wissel' na zeventien minuten van het veld moest. Ook in 2024 wordt er een witte wissel doorgevoerd in De Kuip, ditmaal kan Van Rooij niet door na een botsing met Hartman.