Wie is Jonah Kusi-Asare, de Zweedse spits die niet naar PSV maar naar Bayern gaat?

Wie is Jonah Kusi-Asare?
1 februari om 10:00
Laatste update: 1 februari om 10:00

Volgens Zweedse media heeft PSV zijn oog laten vallen op Jonah Kusi-Asare, een zestienjarige spits die geldt als één van de grootste talenten van het land. Toch melden Duitse medium ook dat Bayern München geïnteresseerd is en heeft AIK Solna volgens Fabrizio Romano al een bod van de Duitsers geaccepteerd. Wie is hij eigenlijk en hoe verliep zijn carrière tot dusver? VoetbalNieuws schetst een portret.

Zoon van een voormalig profvoetballer

Jonah Kusi-Asare werd geboren op 4 juli 2007 in Solna, een voorstad van hoofdstad Stockholm. Hij is de zoon van Jones Kusi-Asare, een 43-jarige oud-voetballer die in het verleden veel goals maakte voor Djurgårdens IF, maar ook in Turkije, Denemarken en Oostenrijk speelde. Kusi-Asare junior komt uit de jeugd van IF Brommapojkarna, niet zo ver van zijn geboorteplaats. Pas in januari 2023 nam het 'grote' AIK Solna hem over. Daar begon de centrumspits in de Onder 19-jeugd, maar ondertussen heeft hij ook al vier keer mogen invallen voor het eerste elftal in de Allsvenskan, de Zweedse competitie.

Contractsituatie Jonah Kusi-Asare

Kusi-Asare heeft zowel de Zweedse als de Ghanese nationaliteit en is maar liefst 1,96 meter lang. Zijn talent wordt in Zweden onderstreept door het prijskaartje dat er aan hem hangt. Naar verluidt wil Solna omgerekend zo'n 5,3 miljoen euro voor hem zien. Dat komt vooral omdat hij onlangs een contract tot de zomer van 2026 tekende bij de club. Thomas Berntsen, de technisch directeur van AIK, was daar enorm blij mee. "Jonah kan met de juiste houding en hard werken zo ver gaan als hij wil. Fysiek is hij al een 'monster' en hij beschikt over een meer dan goed afwerkvermogen met beide voeten."

Hattrick bij debuut in Zweeds jeugdelftal

Het PSV-target mag dus ook voor Ghana kiezen, maar kwam al één keer in actie voor een Zweeds jeugdelftal. In september 2023 debuteerde hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië en deed dat meteen met groots succes. In een 3-2 overwinning speelde hij de volledige negentig minuten en nam hij alle goals voor zijn rekening, een hattrick dus.

PSV verliest concurrentie in strijd om Kusi-Asare

Volgens Sportbladet is PSV niet de enige Europese grootheid die achter Kusi-Asare aanzit. Ook Club Brugge zou al een hengel hebben uitgegooid. De Eindhovenaren zouden wel al een eerste gesprek hebben gevoerd. Men verwacht dat de kans groot is dat hij deze winter wordt verkocht en zowel PSV als Club lijken bereid om een bod uit te brengen. PSV mengt zich de laatste tijd steeds meer op de Zweedse transfermarkt. Zo werd onlangs ook de naam van de zeventienjarige Lucas Bergvall van Djurgårdens IF aan de club gelinkt.

PSV en Club Brugge tasten nu mis voor Kusi-Asare, want Bayern München is slagvaardig gebleken. Volgens Fabrizio Romano heeft Der Rekordmeister een bod van vijf miljoen euro uitgebracht op het Zweedse talent en dat is door AIK Solna geaccepteerd. De transfer zal naar verwachting dan ook snel wereldkundig gemaakt gaan worden.

Wat voor speler is Jonah Kusi-Asare?

Als we de beelden van Kusi-Asare zien, snappen we waarom hij als een van de grootste talenten van Zweden wordt beschouwd. De boomlange spits laat zijn techniek, snelheid en fysieke kracht zien en toont een killer te zijn voor het doel.