Van de Beek op weg naar United-uitgang: zo verliep zijn carrière in Engeland

24 december 2023 om 18:54
Laatste update: 24 december 2023 om 18:54

Donny van de Beek is rond met Eintracht Frankfurt en staat daarmee op het punt een troosteloze periode van drie jaar af te sluiten. De middenvelder verliet Ajax in 2020 voor Manchester United en beleefde daar een terugslag in zijn carrière. Wat ging er precies mis op Old Trafford? VoetbalNieuws brengt de Engelse periode van de speler in kaart.

September 2020: Van de Beek maakt droomtransfer

Van de Beek was een van de namen die in positieve zin opviel in de 'gouden' jaren van Ajax. Bij de Amsterdammers was onder  meer het Champions League-seizoen in 2018-2019 zeer indrukwekkend en daar speelde de middenvelder een grote rol. Van de Beek arriveerde voor een bedrag van 39 miljoen euro bij Manchester United en mocht enkele weken na zijn komst al zijn eerste minuten maken: op 19 september was Crystal Palace de tegenstander en wist Van de Beek direct als invaller te scoren. Wel werd het duel met 1-3 verloren.

De middenvelder kon in het begin van zijn eerste seizoen op Old Trafford manager Ole Gunnar Solskjaer niet overtuigen. Het basisdebuut van de speler volgde ruim twee maanden na zijn komst, op 29 november. In de tijd daarvoor moest Van de Beek het hebben van invalbeurten. De Deense manager raakte niet overtuigd en de Nederlander moest zich vervolgens weer schikken in een reserverol, vooral omdat het aantal middenvelders hoog was bij de club. Wel kwam de speler in het eerste seizoen tot 36 wedstrijden voor de club. In het seizoen 2021/2022 stond de teller bij de winterstop slechts op veertien wedstrijden. In maart 2021 miste Van de Beek vier wedstrijden vanwege een spierblessure.

Januari 2022: van United naar Lampard

Everton maakte eind januari van 2022 bekend dat Van de Beek tijdelijk werd overgenomen door United. Uiteindelijk zou Van de Beek in dit halve seizoen slechts zeven wedstrijden spelen voor de club, waarvan vijf als basisspeler. Ook in dit seizoen werd de middenvelder geplaagd door blessures: in maart en april 2022 moest Van de Beek acht wedstrijden laten schieten vanwege problemen met zijn bovenbeen.

31 mei 2022: komst Ten Hag maakt weinig uit

Van de Beek keerde voor het seizoen 2022-2023 terug bij Manchester United, waar Erik ten Hag inmiddels de touwtjes in handen had. Van de Beek floreerde in het Ajax van de Nederlandse manager, maar op Old Trafford kon dat sprookje niet worden herhaald. Van de Beek kreeg wel mondjesmaat kansen van Ten Hag en de speler mocht op 3 november starten in de basis. Dat kwam vooral omdat Van de Beek wegens blessureleed tien wedstrijden moest laten schieten in september en oktober.

3 januari 2023: zware blessure gooit nog meer roet in het eten

Van de Beek mocht in januari minuten maken tegen AFC Bournemouth, maar daar ging het helemaal mis: in de blessuretijd van de eerste helft kwam de middenvelder ongelukkig in botsing met oud-Feyenoorder Marcos Senesi. Het gevolg was een zware knieblessure, waardoor Van de Beek uiteindelijk een half jaar aan de kant zou staan. Van de Beek herstelde eind juni pas van zijn kwetsuur, maar onder meer door de komst van spelers als Casemiro en de aanwezigheid van Bruno Fernandes en Scott McTominay waren speelminuten verder weg dan ooit voor de Nederlander.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen scoorde Van de Beek nog fraai tegen Lyon, maar dat mocht niet baten. De afgelopen vier wedstrijden zat Van de Beek wel weer bij de wedstrijdselectie, maar in totaal kwam de middenvelder pas twee minuten in actie: dat gebeurde op 30 september tegen Crystal Palace, dezelfde ploeg waar hij drie jaar eerder in zijn debuut nog tegen scoorde.