Alles over Bodø/Glimt, de tegenstander van Ajax in de Conference League

Dit is Ajax-tegenstander Bodø/Glimt
14 februari om 23:56
Laatste update: 14 februari om 23:56

Ajax speelt in de tussenronde van de Conference League tegen Bodø/Glimt. De Amsterdammers spelen op donderdag 15 februari in de Arena en reizen een week later af naar Noorwegen voor de return. Lees hier alles over de Noorse ploeg!

Trainer stond op radar van Ajax

De trainer van Bodø/Glimt is geen onbekende. Kjetil Knutsen werd afgelopen zomer nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar Ajax, maar de club uit Amsterdam koos toen voor de inmiddels ontslagen Maurice Steijn. Onder leiding van Knutsen heeft Bodø een gigantische opmars gemaakt. In zijn eerste seizoen werd de club elfde, maar het seizoen daarop werd de club tweede. In 2020 werd Bodø/Glimt voor het eerst in haar bestaan kampioen van Noorwegen en werd het ook de eerste Noorse ploeg die meer dan honderd doelpunten wist te maken in één seizoen.

Het grote publiek maakte voor het eerst echt kennis met de Noorse ploeg toen deze in 2021 furore maakte in de Conference League. Latere winnaar AS Roma was kansloos en werd met 6-1 verslagen. Hiermee moest José Mourinho voor het eerst zes tegentreffers incasseren.  

Kampioen van Noorwegen

In competitieverband is Bodø/Glimt al klaar, want begin december werd de laatste speelronde in Noorwegen afgewerkt. Bodø/Glimt kende een goed seizoen in de Noorse competitie en wist met een voorsprong van negen punten kampioen te worden met een doelsaldo van +40. De grote man bij de Noren was de inmiddels vertrokken Amahl Pellegrino. De aanvaller uit Noorwegen wist in 28 wedstrijden maar liefst 24 keer te scoren. Pellegrino werd afgelopen seizoen verkozen tot speler van het jaar in Noorwegen en ontving de prijs terwijl hij op zijn bank zat in een vintage Ajax-shirt. Afgelopen transferperiode maakte de Noor de overstap naar de MLS, waar hij voor San Jose Earthquakes gaat spelen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Dat de competitie voor de Noren er al op zit, is voor Ajax gunstig, want buiten de Europese wedstrijden om komt Bodø/Glimt pas in april weer in actie in de eigen competitie. Bodø is een stad met 55.000 inwoners waar de voetbalkoorts nogal heerst. Nederlander Joshua Smits was tot medio 2022 te vinden bij de Noorse kampioen. 

Bodø op Nederlandse bodem

Het niet voor het eerst dat Bodø/Glimt naar Nederland moet afreizen voor een Europees affiche. In het seizoen 2021/2022 speelde het team van Knutsen tegen AZ in de Conference League waarin de Noren in Alkmaar gelijkspeelden. In Noorwegen wist Bodø met 2-1 te winnen. Vorig seizoen kwam de kampioen van Noorwegen uit in de Europa League. PSV kwam de ploeg tegen in de groepsfase. In Noorwegen won PSV met 2-1, maar in Eindhoven hield Bodø/Glimt de Eindhovenaren op een 1-1 gelijkspel.