Van der Ende ziet arbiters 'eigen regeltjes' toepassen: 'Gebrek aan uniformiteit'

Van der Ende ziet arbiters 'eigen regeltjes' toepassen: 'Gebrek aan uniformiteit'
10 januari om 12:30

In Nederland hebben we inmiddels al jaren een VAR en de KNVB besteedt de nodige aandacht aan het opleiden van goede scheidsrechters. Toch zijn de beslissingen van arbiters wekelijks onderwerp van gesprek. VoetbalNieuws.nl sprak, onder meer in TITELSTRIJD, met voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende over wat er beter kan en wat er misgaat in de arbitrage. 

"Er zijn een aantal zaken die mij opvallen", steekt Van der Ende van wal in de videopodcast TITELSTRIJD van VoetbalNieuws.nl. "Allereerst: het gebrek aan uniformiteit. Er zijn te veel onderlinge verschillen qua hoe bepaalde scheidsrechters ten opzichte van elkaar optreden." De oud-scheidsrechter stoort zich vooral aan het gebrek aan het feit dat sommige scheidsrechters hun 'eigen regels' toepassen. "Er lopen er een aantal arbiters bij die daar gewoon een sport of kult van hebben gemaakt. Dat terwijl we met zijn allen hebben afgesproken dat er volgens de spelregels gewerkt moet worden."

De tekst gaat verder onder deze video.



"De onderlinge verschillen in spelregeltoepassing zijn veel te groot, waardoor het voor spelers, coaches, maar ook het publiek nog steeds onduidelijk is", vervolgt de voormalig topscheidsrechter, die benadrukt dat daar aan gewerkt moet worden. "Dat ligt allereerst bij de KNVB, maar ook bij de scheidsrechters zelf. Die zijn natuurlijk verantwoordelijk voor hun eigen product. Als dat alle kanten uitvliegt, dan is er nog wel wat werk te verrichten."

De vraag is of er consequenties moeten worden verbonden aan ondermaats of niet volgens de regels fluiten. Van der Ende benadrukt dat er in ieder geval 'constant bijgestuurd moet worden'. "Als er dan nog steeds scheidsrechters zijn die niet in de pas lopen, dan moet daar wat aan worden gedaan. Dat gebeurt naar mijn idee al een aantal seizoenen niet."

'Dat noem ik Calimero-gedrag'

De oud-arbiter gaat niet mee in de gedachtegang dat er verschillend gefloten wordt bij topclubs. "Nee, daar ga ik niet van uit. Als dat zich voordoet, dan ben je niet geschikt." Toch kwam de term 'topclubpenalty' ook dit seizoen voorbij. "Calimero heeft zijn sporen wel nagelaten in het voetbal. De term 'topclubpenalty' komt voort uit kinderachtig gedrag. Dat noem ik Calimero-gedrag", is Van der Ende stellig.  

Van der Ende heeft meer aanmerkingen op het scheidsrechterskorps. "Er is sprake van een te lage belevingsgraad. Dan praat ik over het herkennen van het verschil in hard en gemeen spel." De voormalig leidsman zag het afgelopen jaar de nodige 'doodschoppen' verkeerd beoordeeld worden. "Dan werd er geel voor gegeven of helemaal geen sanctie. Vervolgens worden ze door de VAR naar de kant geroepen en dan wordt de gele kaart omgezet in rood. Het ontbreekt aan kwaliteit in het beoordelen van en het aanvoelen van de intentie van een overtreding. Dat moet verbeterd worden."

"Of dat aan te leren is?"

Het is een probleem wat volgens Van der Ende niet bij de KNVB ligt. "Het is iets wat scheidsrechters in zich moeten hebben. Of dat aan te leren is? Niet echt. Het heeft in ieder geval wel heel veel attentie nodig. We hebben het over betaald voetbal. Dan mag je ervan uitgaan dat scheidsrechters niet bang zijn voor het nemen van impopulaire beslissingen en dat de arbitrage niet ter discussie staat."

Het is in ieder geval duidelijk dat Van der Ende zich stoort aan de huidige stand van zaken binnen het scheidsrechtersgilde. "Eigenlijk hoort de arbitrage in de top van het voetbal onomstreden te zijn. We zijn er nu alweer tientallen minuten over aan het praten."

Tot slot komt ook de VAR aan bod. "De VAR is een ideaal vangnet om de zuiverheid van de wedstrijd te optimaliseren, maar ook daar gaat er iets niet goed", aldus Van der Ende, die hetzelfde probleem bij de video-arbiters ziet. "Er zitten een aantal scheidsrechters bij die het inzicht niet hebben om het verschil tussen hard en gemeen te onderscheiden. Daarom heb ik altijd gepleit voor een veel kleinere groep van VAR's, die een uitstekende spelregel- en spelkennis hebben en bovendien een onafhankelijke positie."

'Ga niet zeggen dat Slot dat niet moet doen, maar...'

Scheidsrechters zijn vaak onderwerp van gesprek na de wedstrijd. Een trainer als Arne Slot schroomt niet om bepaalde beslissingen nog wekenlang aan te halen. Van der Ende kan daar niet veel mee en wijst naar andere sporten. "Ton Boot in het basketbal en Mark Lammers in het hockey. Die zeiden altijd: "Een scheidsrechter hoort bij het spel, maar laat je er nooit door afleiden. En gebruik hem in ieder geval niet als excuus." Dat vind ik ook een stelregel. Ik ga niet zeggen dat hij het niet moet doen, maar kijk altijd eerst even naar je eigen team en naar jezelf voordat je naar anderen gaat kijken."

Zelf werd Van der Ende in vroeger in ieder geval niet warm of koud van een trainer die na de wedstrijd commentaar had op zijn handelen. "Welnee, want misschien hebben ze nog gelijk ook."