UEFA-baas Ceferin verrast en kondigt vertrek aan bij de voetbalorganisatie in 2027

UEFA-voorzitter verrast en kondigt vertrek aan bij de voetbalorganisatie in 2027
8 februari om 13:21
Laatste update: 8 februari om 13:50

UEFA-baas Aleksander Ceferin zal in 2027 aftreden bij de voetbalorganisatie, dit heeft de Sloveen op donderdag aangekondigd. Eerder op de dag gaf het congres in Parijs hem juist groen licht voor een nieuwe termijn die tot 2031 zou duren.

"Ik ben van plan om in 2027 niet meer de strijd aan te gaan", zo vertelt Ceferin, die het stokje als UEFA-voorzitter in 2016 overnam als opvolger van de geschorste Michel Platini. Bij de vorige verkiezing werd de Sloveen nog unaniem herkozen.

Men verwachtte dat de 56-jarige bestuurder in 2027 opnieuw zou worden gekozen voor een volgende termijn. Dit vanwege het feit dat hij tijdens het congres een voorstel had geïntroduceerd om de maximale zittingsduur van drie termijnen af te schaffen. Opvallend genoeg had hij zelf deze regel eerder ingevoerd. Alleen de Engelse voetbalbond stemde tegen het voorstel. 

Ceferin vecht tegen de Super League

In 2021 sprak Ceferin zich uit over de mogelijke komst van de Super League. De voorzitter van de UEFA, was woedend door de plannen van de nieuwe Super League. "Ik ben boos dat deze twaalf mensen het voetbal van ons willen stelen, van het voetbalpubliek. Ze weten niets van solidariteit. Ze zullen beroemd zijn, maar niet populair. Ze hebben achter mijn rug gesprekken gevoerd met investeerders en onderling in ’dark rooms’."