Dit zegt de KNVB over de mogelijke invoering van de blauwe kaart

Dit zegt de KNVB over de mogelijke invoering van de blauwe kaart

9 februari om 17:54

De KNVB heeft positief gereageerd op het nieuws over de plannen van de FIGA om te experimenteren met een blauwe kaart. Een woordvoerder van de nationale voetbalbond geeft bij NU.nl aan dat tijdstraffen eerder zijn getest in Nederland en Engeland, en dat de blauwe kaart kan helpen bij het tegengaan van spelbederf.

"Tijdstraffen zijn een van de experimenten waar wij in Nederland, net als in Engeland, mee hebben getest in het amateurvoetbal en in de jeugd", vertelt de woordvoerder. "De blauwe kaart an sich is nieuw voor ons, maar kan helpen om duidelijkheid te creëren." De KNVB is al sinds 2017 bezig met het experimenteren met nieuwe spelregels om het voetbal aantrekkelijk, eerlijk en sportief te houden. De bond heeft nu contact met de IFAB en andere bonden over deze kwestie.

De blauwe kaart zou moeten worden geïntroduceerd naast de gele en rode kaarten en zou worden gebruikt voor spelbederf, aanmerkingen op de leiding en 'professionele overtredingen'. Eredivisie CV-voorzitter Jan de Jong vindt het echter nog te vroeg om een oordeel te geven over de blauwe kaart. "Het zijn wilde ideeën, die nog niet uitgekristalliseerd zijn", zegt hij. "Ik kan er nu nog niet over oordelen, want 'the proof of the pudding is in the eating'. We zullen het dan eerst moeten testen. Daarom staat het op de agenda om dit met clubs te gaan bespreken."

Eind februari zal er een tweedaagse vergadering plaatsvinden met afgevaardigden van de 34 betaaldvoetbalclubs in Nederland. Hierin zal de mogelijke invoering van de blauwe kaart worden besproken, samen met andere mogelijke regelwijzigingen door de IFAB. De beslissing over de invoering van de blauwe kaart zal afhangen van de uitkomst daarvan. De KNVB en de clubs zullen moeten beslissen of ze willen dienen als pilot voor het experiment.