Dit is de nieuwe buitenspelregel waardoor Geertruida's doelpunt werd afgekeurd

Dit is de nieuwe buitenspelregel waardoor Geertruida's doelpunt werd afgekeurd

25 februari om 15:56
Laatste update: 25 februari om 15:56

Lutsharel Geertruida leek Feyenoord zondag op 1-0 voorsprong te zetten tegen Almere City. Door een nieuwe buitenspelregel werd het doelpunt echter afgekeurd. VoetbalNieuws.nl vertelt je over deze nieuwe regel, waardoor de treffer werd afgekeurd.

Na zeventien minuten spelen leek Geertruida de Rotterdammers op voorsprong te zetten. Feyenoord vierde het doelpunt, maar de VAR gooide roet in het eten voor de club uit Rotterdam-Zuid. Na een lange controle bleek dat Santiago Gimenez eerder in de aanval buitenspel stond, waarna de bal via een speler van Almere City bij de verdediger kwam.

Wat is de nieuwe buitenspelregel?

Vlak voor het Eredivisie-seizoen werden er door de IFAB, de internationale voetbalbond, nieuwe regels ingevoerd omtrent de buitenspelregel. Voorheen werd het buitenspel opgeheven wanneer de tegenstander de bal raakte. Nu moet de speler controle hebben over de bal, wil het buitenspel opgeheven worden. Buitenspel wordt dus niet altijd meer opgeheven nadat een tegenstander de bal aanraakt, maar alleen wanneer een speler de bal onder controle heeft. Omdat de bal niet onder controle was tijdens het doelpunt van Geertruida stond Gimenez buitenspel. 

Waarom geldt er een nieuwe buitenspelregel?

De IFAB heeft voorafgaand aan het seizoen aangegeven dat het grijze gebied bij buitenspel met deze regel verschoven wordt. Van de organisatie krijgen arbiters tal van criteria mee om de beslissing zo onafhankelijk mogelijk te houden. Zo wordt er onder andere gekeken naar de afstand tot de bal, of de speler duidelijk zicht heeft op de bal en de snelheid van de bal. Ondanks de meer uitgebreide instructies voor scheidsrechters blijkt het grijze gebied nog altijd niet verdwenen te zijn. "De discussie blijft, maar we worden geconfronteerd met een voldongen feit en moeten het doen met de aanwijzingen die wij krijgen", zo stelt Dick van Egmond vast tegen Voetbal International. "Het grijze gebied blijft bestaan."