Ajax deelt halfjaarcijfers: deze gedaalde nettowinst boekten de Amsterdammers

Ajax deelt halfjaarcijfers: deze gedaalde nettowinst boekten de Amsterdammers

28 februari om 20:33

Ajax heeft over de eerste helft van het seizoen 2023/2024 een nettowinst van 27,2 miljoen euro geboekt. Dat blijft uit de halfjaarcijfers die de Amsterdammers woensdag deelden. Vorig jaar was dat nog 76 miljoen.

Vooral de verkoop van spelers als Mohammed Kudus, Edson Álvarez en Jurriën Timber heeft invloed op de cijfers, die in totaal met ongeveer dertig procent zijn gedaald. De club voert zelf de lagere premies als reden aan. Ajax komt dit seizoen niet uit in de Champions League, maar in de Europa League en na de winter zelfs in de Conference League.

Door de tegenvallende sportieve resultaten zijn de salariskosten van Ajax met 7,4 miljoen euro gedaald naar 90,5 miljoen. Behalve de mindere prestaties in Europa, werd Ajax in de KNVB Beker uitgeschakeld door de amateurs van Hercules en staat het momenteel op een teleurstellende vijfde plaats in de Eredivisie.

Een tekort aan liquide middelen ontstond in de tweede helft van het huidige seizoen, waarvoor een kredietfaciliteit bij een bank werd afgesloten. Voor heel 2023/2024 wordt een beperkt negatief nettoresultaat verwacht, vooral door de deelname aan de Conference League en recente investeringen in de selectie. De KPMG, als forensisch accountant, voert een onderzoek uit naar mogelijke belangenverstrengelingen van de inmiddels vertrokken directeur voetbalzaken Sven Mislintat. De resultaten daarvan worden binnenkort verwacht, aldus Ajax.