Welke spelers met clubs buiten Europa speelde voor het Nederlands elftal?

Memphis naar Brazilië niet per se exit: deze Oranje-spelers speelden buiten Europa

8 september om 08:45
Laatste update: 8 september om 08:27

Memphis Depay staat op het punt om in Brazilië een contract te tekenen bij Corinthians. Bondscoach Ronald Koeman heeft zich nog niet uitgesproken over de eventuele stap, maar Memphis zou graag in Oranje actief willen blijven om topscorer aller tijden te worden. Het is niet ondenkbaar dat de aanvaller het vertrouwen van Koeman behoudt, want in het verleden waren al enkele internationals actief buiten Europa. VoetbalNieuws.nl zet ze voor je op een rij. 

Slechts vier keer eerder speelde er een Nederlands elftal-speler met een club buiten Europa in Oranje. Het afgelopen EK mocht Georgino Wijnaldum nog mee met Oranje naar het toernooi in Duitsland. De middenvelder moest het in Duitsland doen met een bijrol, want slechts drie keer verscheen Wijnaldum binnen de lijnen. Mocht Memphis na zijn transfer naar Brazilië nog steeds door Koeman worden opgeroepen, komt hij in een exclusief rijtje.

Welke spelers met clubs buiten Europa speelden voor het Nederlands elftal?

Ruud Krol (Vancouver Whitecaps)

Van 1968 tot 1980 speelde Krol voor Ajax, maar na het seizoen 1979/1980 maakt hij de stap richting Noord-Amerika. In de North American Soccer League gaat hij voetballen voor de Vancouver Whitecaps. Daar zou hij slechts tot veertien duels voor de club komen, maar tijdens zijn verblijf in Canada komt Krol wel in actie voor het Nederlands elftal. Op het EK 1980 beleeft Nederland een enorme teleurstelling door uitschakeling in de groepsfase, maar de verdediger is de eerste Oranje international ooit met een club buiten Europa die in actie komt voor het Nederlands elftal.

Wesley Sneijder (Al-Gharafa)

Aan het einde van de carrière van Sneijder tekende hij in Qatar. Na een korte periode in de Ligue 1 bij OSG Nice besloot hij richting Al-Gharafa te trekken. Hij kwam in 29 duels tot achttien treffers en zes assists, maar kwam ook tot meer duels in Oranje. Uiteindelijk stokte de teller van interlands van Sneijder op 134, maar zijn laatste interland speelde hij als speler van de Qatarese-club. In een oefenduel tegen Peru was Sneijder aanvoerder en speelde hij iets meer dan een uur, waarna hij afzwaaide als international. De middenvelder is nog altijd recordinternational.

Vincent Janssen (Monterrey CF)

In juli 2019 tekende Janssen een contract van vijf seizoen in Mexico bij Monterrey. Na een mislukt avontuur bij Tottenham Hotspur zocht de spits zijn heil in Midden-Amerika. Bij Monterrey leefde de oud-AZ'er geheel op en na vijf jaar afwezigheid werd Janssen in 2022 weer opgeroepen voor het Nederlands elftal. Op 1 juli 2022 maakte hij een transfer naar Royal Antwerp FC, maar kort ervoor speelde hij in de Nations League. Daarmee werd hij de derde speler in de geschiedenis van Nederland die actief was bij een club buiten Europa om te spelen in Oranje. 

Georgino Wijnaldum (Al-Ettifaq)

In de zomer van 2023 maakte Wijnaldum de overstap van Paris Saint-Germain naar het Saudische Al-Ettifaq. De middenvelder moest vertrekken bij de Parijzenaren en de Saudische club was één van de weinige geïnteresseerden. In maart 2024 werd Wijnaldum voor het eerst sinds zijn controversiële overstap door Koeman teruggehaald bij Oranje. De middenvelder mocht zelfs deel uitmaken van de EK-selectie, tijdens het toernooi in Duitsland vervulde Wijnaldum een bijrol en mocht drie keer binnen de lijnen komen.