Wie is Glenn van der Kraan, de mogelijk nieuwe hoofd jeugdopleiding van Feyenoord?

Wie is Glenn van der Kraan, de mogelijk nieuwe hoofd jeugdopleiding van Feyenoord?

5 juli om 12:25
Laatste update: 5 juli om 12:25

Feyenoord staat mogelijk op het punt om een bekend gezicht terug te verwelkomen als hoofd jeugdopleiding, al is Chelsea ook in de race. Glenn van der Kraan, eerder een sleutelfiguur in de jeugdopleiding van de club, wordt volgens het Algemeen Dagblad getipt. Wie is deze man eigenlijk? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Wie is Glenn van der Kraan?

De carrière van de momenteel 34-jarige Van der Kraan bij Feyenoord begon als jeugdtrainer. In Rotterdam groeide de Maassluizenaar gestaag door tot coördinator van de onderbouw. Gedurende zijn tijd bij de club stond hij bekend om zijn innovatieve benadering van het jeugdvoetbal.

Hij zette baanbrekende samenwerkingsverbanden op met vooraanstaande universiteiten, waar onder zoek werd verricht naar de werking van het brein en de optimalisatie van kijkgedrag in het voetbal. Zijn vertrek naar Manchester City in 2020, waar hij momenteel als Head of Coaching werkt, was een stap voorwaarts in zijn loopbaan, maar zijn hart lijkt nog steeds bij Feyenoord te liggen.

"Vanzelfsprekend was ik vereerd met het aanbod van Manchester City om te komen praten, maar tegelijkertijd geeft het ook een dubbel gevoel", zei hij destijds tegen de media van Feyenoord. "De afgelopen tien jaar heb ik als zeer leerzaam ervaren, waarbij we als Feyenoord Academy erin geslaagd zijn om een goed fundament voor de gehele jeugdopleiding neer te zetten. Die ervaring neem ik mee in mijn nieuwe rol in Manchester. Een geweldige kans die ik met beide handen aangrijp."

Glenn van der Kraan bij Feyenoord

Het feit dat de club overweegt om Van der Kraan terug te halen, getuigt van het vertrouwen in zijn kwaliteiten. Vooral commissaris Sjaak Troost zou zijn mogelijke terugkeer hebben aangedragen. Het AD stelt daar echter vraagtekens bij. 'Als dat op basis van zijn kwaliteiten is, is dat prima. Als dat, zoals in het verleden met regelmaat van de klok gebeurde bij Feyenoord, vooral is om een bepaald kamp op Varkenoord tevreden te stellen natuurlijk niet. Ook dat zal Te Kloese (de algemeen en technisch directeur, red.) messcherp moeten beoordelen met het risico dat hij net als voorganger Frank Arnesen, die Stanley Brard ooit wegstuurde, vijanden creëert in het wespennest van Varkenoord.'

Chelsea wil de overstap kapen

Volgens The Athletic gaat Chelsea verrassend genoeg aan de haal met Glenn van der Kraan. Hij moet er mede voor gaan zorgen dat de jeugdopleiding wordt geherstructureerd. De binnenlandse overstap komt als een verrassing, aangezien zijn oude club Feyenoord met hem aan de haal leek te gaan.