Wie is Jeanet van der Laan, de kandidate voor het voorzitterschap van de KNVB?

Wie is Jeanet van der Laan, de kandidate voor het voorzitterschap van de KNVB?
25 maart om 22:49

Jeanet van der Laan, een naam die wellicht niet bij elke voetbalfan bekend in de oren klinkt, is bezig met een opmerkelijke stap. De oud-voetbalster en politica heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de KNVB. Maar wie is Van der Laan precies, en wat drijft haar ambitie om aan het hoofd van de nationale bond te staan? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Wie is Jeanet van der Laan?

Jeanet van der Laan, geboren op 21 januari 1980 in Lisse, is geen onbekende in de voetbalwereld. Als 29-voudig international van het Nederlands elftal heeft ze haar sporen verdiend op het veld en is ze tevens bekend om haar politieke carrière. Na haar voetbalcarrière maakte ze namelijk de overstap naar de overheid, waar ze als Tweede Kamerlid diende voor D66. Tijdens haar periode in Den Haag heeft zich voornamelijk beziggehouden met thema’s rondom onderwijs, cultuur en wetenschap. Haar passie voor voetbal en ervaring in het politieke speelveld maken haar een bijzondere kandidaat voor het voorzitterschap van de KNVB.

Waarom wil Van der Laan de nieuwe voorzitter van de KNVB worden?

Ondanks dat de KNVB aanvankelijk slechts Frank Paauw, een politiecommissaris, wilde voordragen, heeft Van der Laan een alternatieve route gevonden om haar kandidatuur te stellen. "Je kan ook buiten de voordracht van de KNVB een kandidatuur stellen", zei ze bij Radio 1, geciteerd door de NOS. "Dan moet je vooraf tien handtekeningen van die vertegenwoordigers verzamelen. Nu ook Hans Nijland zich kandidaat heeft gesteld, is het speelveld veranderd en ik denk dat het goed is als ik me daarnaast positioneer."

Met haar achtergrond in zowel de topsport als de politiek brengt Van der Laan een breed scala aan ervaringen mee die cruciaal kunnen zijn voor de uitdagingen waar de KNVB voor staat. Haar ambitie is om de KNVB te leiden met een frisse blik, waarbij ze haar kennis van sport, bestuur en politiek wil inzetten om het Nederlandse voetbal naar nieuwe hoogtes te brengen.

Wanneer wordt de nieuwe KNVB-voorzitter gekozen?

Op 27 mei is er een buitengewone bondsvergadering. Daarin wordt de nieuwe voorzitter officieel gekozen. Op 1 juni treedt Just Spee wegens gezondheidsredenen terug.