VEB-directeur roept op tot vertrek Van Praag: 'Het gaat om het principe'

VEB-directeur roept op tot vertrek RvC-voorzitter Michael van Praag bij Ajax
5 april om 16:07

De Vereniging van Effectenbezitters roept op het aftreden van Michael van Praag als president-commissaris van Ajax, na recente onthullingen over niet gemelde aandelen. Dat wordt duidelijk uit een reactie die VEB-directeur Chris Everts geeft aan de NOS.

In het licht van de recente aandelenkwestie bij Ajax, waarbij Van Praag zijn aandelenbezit niet heeft gemeld bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dringt de VEB aan op zijn vertrek. Dit volgt op berichtgeving van de NOS, waarin ook deskundigen hun zorgen uitten over de naleving van wettelijke meldplichten binnen de club.

De oproep tot aftreden komt middenin een bredere discussie over bestuurlijke integriteit bij Ajax, door de recente schorsing van algemeen directeur Alex Kroes, wegens vermoedelijke handel met voorkennis. "Het zijn niet veel aandelen, maar het gaat om het principe", aldus Everts, tevens voormalig bestuurder van de AFM. “En het principe, dat heeft hij heel duidelijk ook richting de heer Kroes verwoord. Op dit niveau speel je gewoon als beursgenoteerd bedrijf in de Champions League. En dan moet je gewoon aan de wet- en regelgeving voldoen."

Volgens experts had Van Praag zijn aandelen al afgelopen najaar moeten registreren. Die nalatigheid kan niet alleen leiden tot zijn eventuele vertrek bij Ajax, maar ook een forse boete van mogelijk een half miljoen euro met zich meebrengen.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft geen directe zeggenschap binnen Ajax, maar kan als invloedrijke belangenbehartiger van beleggers wel publieke en aandelhoudersdruk uitoefenen.