'Bestuursraad Ajax staat open voor terugkeer Kroes, straf 'buitenproportioneel''

Bestuursraad Ajax staat open voor mogelijke terugkeer van directeur Alex Kroes
5 april om 17:53
Laatste update: 5 april om 17:56

De bestuursraad van Ajax staat mogelijk open voor de terugkeer van Alex Kroes als algemeen directeur, ondanks bezwaren van de raad van comissarissen over vermeende voorkennis bij handel in Ajax-aandelen. De straf voor Kroes wordt volgens De Telegraaf door sommigen als buitenproportioneel beschouwd.

Binnen Ajax zou de kritiek op de raad van commissarissen groeien, niet alleen vanwege de kwestie rond Kroes, maar ook door misstappen op het gebied van transfers en het toezicht daarop. De bestuursraad is ontevreden over hoe de commissarissen hun controlerende rol hebben vervuld, met name in het licht van de recente ontwikkelingen rond Sven Mislintat en de onpopulaire aanstellingen binnen de club.

De aanstaande Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders, ingeroepen vanwege de zaak-Kroes en het rapport over Mislintat, belooft spannend te worden. Er zijn tekenen dat de bestuursraad het oneens is met de schorsing van Kroes en overweegt om actie te ondernemen tegen de rvc. Dat zou bijzondere gevolgen kunnen hebben voor de positie van de commissarissen, vooral voor figuren als Michael van Praag, wiens ongemelde aandelenbezit vrijdag ook aan het licht kwam.

In reactie op de onthulling over zijn aandelen heeft Van Praag gesproken over een 'administratieve omissie'. "Het is wel aan de aandeelhouders en op de website gemeld", zegt hij tegen De Telegraaf. "Dus ik heb het bezit ervan niet verzwegen."