Kijkje achter de schermen: dit gaat er op 21 mei gebeuren tijdens de BAVA van Ajax

Achter de schermen: dit gaat er op 21 mei gebeuren tijdens de BAVA van Ajax
12 april om 17:07

De aanstaande Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van Ajax, gepland op 21 mei, belooft weinig verrassingen. De bestuursraad van Ajax, die een beslissende stem had kunnen hebben in de toekomst van de geschorste algemeen directeur Alex Kroes, heeft besloten geen agendapunten in te dienen. Dat maakt de weg vrij voor de Raad van Commissarissen (RvC) om Kroes te ontslaan. VoetbalNieuws.nl vertelt je wat een BAVA inhoudt en wat er gaat gebeuren.

Wat is een BAVA?

Een BAVA wordt bij bedrijven georganiseerd wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden die buiten de reguliere jaarlijkse algemene vergadering vallen. Bij Ajax, een beursgenoteerde club, wordt zo'n vergadering gebruikt voor dringende zaken die niet kunnen wachten tot de jaarlijkse bijeenkomst.

De BAVA-agenda van Ajax op 21 mei

De komende BAVA van Ajax, gepland voor dinsdag 21 mei, heeft een specifieke focus. De agenda bevat enkele cruciale punten:
1. Bespreking van het voorgenomen ontslag van Alex Kroes, de huidige algemeen directeur die geschorst is.
2. Discussie over de resultaten van een onderzoek door KPMG, met bijzondere aandacht voor de technische kwesties rond Sven Mislintat.
3. Een algemene rondvraag, waarna de vergadering wordt gesloten.

Geen agendapunten ingediend door de bestuursraad
Opmerkelijk is dat de bestuursraad van Ajax, die 73% van de aandelen bezit, geen eigen agendapunten heeft ingediend voor de BAVA. Dat betekent dat er geen stemmingen zullen plaatsvinden tijdens deze vergadering. De RvC krijgt hierdoor vrij spel om over te gaan tot het ontslag van Kroes, zonder directe tegenstand of alternatieve voorstellen vanuit de aandeelhouders.

Wat betekent de BAVA voor Ajax?

Deze BAVA lijkt dus meer een formaliteit te zijn, waarbij de uitkomsten grotendeels al vaststaan. Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters vertelt tegenover Quote dat de vergadering zal dienen als het definitieve platform waarop de RvC Kroes officieel kan ontslaan. Na de BAVA is de verwachting dat de RvC deze beslissing zal formaliseren, waarna de focus kan verschuiven naar het herstructureren van het management en het verhogen van de professionaliteit binnen de club.

De BAVA op 21 mei zal dus cruciaal zijn voor de toekomstrichting van Ajax. Hoewel de vergadering zelf misschien snel en zonder veel debat verloopt, zijn de gevolgen van de beslissingen die daar worden gemaakt erg belangrijk voor de stabiliteit en het succes van de club op lange termijn.