Wie is Williot Swedberg, het twintigjarige Zweedse transfertarget van Ajax?

Wie is Williot Swedberg?
3 mei om 09:20
Laatste update: 3 mei om 09:20

Ajax heeft volgens Relevo interesse in de Zweedse middenvelder Williot Swedberg. De twintigjarige Celta de Vigo-speler zou in Amsterdam hoog op de verlanglijst staan. Wie is Swedberg en hoe verliep zijn carrière tot nu toe? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Williot Swedberg?

Williot Theo Swedberg werd op 1 februari 2004 geboren in Stockholm, Zweden. Op jonge leeftijd verhuisde hij al naar Spanje vanwege het werk van zijn ouders, maar het grootste gedeelte van zijn jeugd groeide hij toch op in Zweden. Zijn voetbalcarrière begon Swedberg bij de lokale club Sickla IF, maar op zevenjarige leefdtijd maakte hij al de overstap naar de jeugdopleiding van Hammarby IF.

Hij zou daar tot 2020 spelen, maar in 2019 zag grootmacht Tottenham Hotspur ook al iets in de Zweed. Zij lieten hem naar Engeland komen voor verschillende proeftrainingen, maar uiteindelijk mocht hij toch niet de overstap maken. Beide ouders van Swedberg waren ook voetballers. Zijn vader Hans Eskilsson speelde voor verschillende clubs in Zweden, maar ook voor Sporting CP, Braga en speelde acht interlands. Zijn moeder Malin Swedberg was iets succesvoller. Zij speelde 78 interlands voor het nationale elftal en pakte een brozen medaille op het WK van 1991.

Eerste professionele stappen

In 2020 was het voor Swedberg gedaan in de jeugdopleiding en stuurde zijn club Hammarby hem naar de zusterclub IK Frej Taby. Die club is actief op het derde niveau van Zweden, maar de middenvelder maakte daar dat seizoen wel zijn debuut in het seniorenvoetbal. Het seizoen erna zou hij weer korstondig terugkeren, want voor het seizoen 2021 zou hij uitkomen voor Hammarby TFF. Ook die club is deels van Hammarby IF. Tijdens zijn verhuurperiode speelde Swedberg elf wedstrijden in de Ettan, het derde niveau van Zweden, en daarin scoorde hij eenmaal. 

De aanvallende middenvelder moet indruk hebben gemaakt tijdens zijn afwezigheid van de club, want op 11 juli 2021 mocht hij zijn debuut maken voor Hammarby. In het Allsvenkan duel met Degerfors IF mocht hij invallen in de 79ste minuut en zo maakte hij zijn eerste stappen op het hoogste niveau in Zweden. Tijdens zijn debuut was Swedberg ook nog trefzeker en dat slechts twee minuten na zijn invalbeurt. Niet alleen in Zweden maakte zijn eerste wedstrijd veel los, want verschillende Deense clubs waren meteen geïnteresseerd. Zowel Brøndby IF als FC Midtjylland wilde hem gratis ophalen, want zijn contract stond op het punt van verlopen. Hammarby bleef niet stilzitten en bood hem een nieuwe deal aan. Swedberg tekende en zo lag hij tot medio 2024 vast.

Swedberg na het doelpunt op zijn debuut.
Swedberg na het doelpunt op zijn debuut.

Stap naar Spanje

Het ging razendvlug met de middenvelder na zijn debuut. Eerst werd hij samen met 59 andere spelers door The Guardian benoemd tot de beste spelers geboren na het jaar 2004. Tijdens het winterse transferwindow van 2022 dacht Lokomotiv Moscow beet te hebben, maar vanwege de oorlog in Oekraïne viel de deal uiteindelijk in het water. Ook PSV had interesse in hem en vanuit Engeland kwam Manchester City op de deur kloppen. Ook zij grepen naast een mogelijke transfer. Swedberg liet zich niet kennen en voetbalde verder bij Hammarby en deed dat zeker niet onverdienstelijk. Hij speelde in de Svenska Cupen finale van het seizoen 2021/2022 en in april 2022 werd hij verkozen tot speler van de maand in de Allsvenskan. In de eerste vijf wedstrijden van het seizoen scoorde hij namelijk vijf keer. 

Doordat het Zweedse seizoen niet parralel loopt aan die van andere Europese landen, is het seizoen in volle gang als de andere competities in de zomerstop zitten. Tijdens het transferwinow van 2022 viel de Zweed op bij Celta de Vigo en dus deden zij een bod. Uiteindelijk liet Hammarby hem gaan voor rond de vijf miljoen eur, met extra bonussen en een doorverkoopclausule. Het was de hoogste transfersom ooit voor de Zweedse club.

Problemen en mogelijke doorbraak bij Celta

De stap van Swedberg naar La Liga is nog niet geweldig uitgevallen. Technisch directeur van Celta de Vigo, Luis Campos, wilde de Zweed graag hebben en maakte uitgebreide verslagen van de voetballer. Uiteindelijk kocht hij hem ook, maar toenmalig coach Eduardo Coudet zag het niet zitten in de middenvelder. Hij speelde bijna totaal niet, maar ook toen Coudet ontslagen was kwamen de minuten niet. Vervanger Carlos Carvalhal had het ook niet met Swedberg en zo spendeerde hij het grootste gedeelte van de tijd buiten de selectie. Op 5 november 2022 maakte hij zijn debuut in La Liga en op 9 september 2023 scoorde hij zijn eerste doelpunt.

Dit seizoen begon Celta de Vigo onder leiding van Rafa Benítez. De Spanjaard beleefde grote sucessen met Liverpool, maar moest uiteindelijk vertrekken. Dat was een goede zaak voor Swedberg, want hij mocht slechts spelen in de Copa del Rey wedstrijden. Vervangende coach Claudio Giráldez moet een geschenk uit de hemel zijn geweest voor Swedberg. Hij zag de middenvelder als een belangrijk deel van zijn plan en sindsdien begint hij meer los te komen. Een voetblessure gooide roet in het eten, maar in minder dan tweehonderd La Liga minuten scoorde Swedberg vier keer.

Speelstijl

Swedberg is een dus een aanvallende middenvelder, die ook als linksbuiten kan fungeren. Hij is rechtsbenig en houdt ervan om de ruimtes aanvallend op te zoeken. Zijn speelstijl kan dan ook vergeleken worden met Thomas Müller en oud-Ajacied Donny van de Beek. Swedberg zoekt graag de zestien op, houdt van dribbelen en staat in zijn thuisland Zweden bekend om zijn goede aannames en visie. Een echte assistkoning is hij echter niet. In zijn negentig gespeelde professionele wedstrijden gaf hij slechts drie keer de beslissende pass. 

Hoeveel is Swedberg waard?

Celta de Vigo betaalde in 2022 iets meer dan vijf miljoen euro voor het twintigjarige talent. Tot nu toe, mede door zijn sporadische minuten, blijkt het geen geweldige investering te zijn geweest. Omdat Swedberg zo weinig speelt is zijn marktwaarde ook gedaald. Volgens transfermarkt.com is de Zweed rond de 2.5 miljoen, maar de Spaanse krant van Relevo verwacht niet dat Celta de Vigo hem voor minder dan het aangekochte bedrag weg wil doen. De mogelijke transfersom die Ajax bereid is om te betalen overstijgt volgens het medium niet de tien miljoen euro. Daarmee lijkt zijn prijskaartje tussen de vijf en tien miljoen euro te zijn.