KNVB draait omstreden aanstelling van Bas Nijhuis niet terug

KNVB draait omstreden aanstelling van Bas Nijhuis niet terug

14 mei om 18:20
Laatste update: 14 mei om 18:31

De KNVB heeft voor komend weekend Bas Nijhuis aangewezen als scheidsrechter voor het duel tussen AZ en FC Utrecht. Dit is een opmerkelijk besluit, aangezien de arbiter geen wedstrijden van FC Twente mag fluiten, maar dus wel de wedstrijd van directe concurrent AZ. 

Nijhuis is geboren en getogen in Enschede en het is geen publiek geheim dat hij FC Twente een warm hart toedraagt. Om die reden heeft de KNVB besloten dat hij geen wedstrijden mag fluiten van de Tukkers. Het duel van komende zondag tussen AZ en FC Utrecht kan echter van cruciaal belang zijn voor de club uit Enschede in de strijd om plek drie, een plek die aan het eind recht geeft op een ticket in de voorronde van de Champions League. De club uit Enschede bekleedt momenteel de begeerde derde plek met 66 punten. AZ heeft twee punten minder en kan bij puntverlies van de Tukkers de derde plek overnemen. Ook het doelsaldo kan voor beide ploegen nog verschil maken. FC Twente heeft een doelsaldo van +32, terwijl het verschil met de Alkmaarders slechts één doelpunt is.

Ondanks de omstreden beslissing ziet de KNVB geen nood om Nijhuis van het duel af te halen. In het Noordhollands Dagblad reageert de bond op de aanstelling van Nijhuis. "De KNVB houdt aan dat scheidsrechters geen wedstrijden mogen fluiten van de club uit hun woonplaats, als zij familiebanden hebben met spelers/trainers van desbetreffende club of als zij zelf aangeven dat ze een bepaalde club niet willen fluiten. Verder staat voor de KNVB de integriteit van de arbitrage niet ter discussie. Wij hebben er alle vertrouwen in dat onze scheidsrechters naar eer en geweten hun wedstrijden fluiten", zo klinkt het vanuit de KNVB.