Zo vaak speelden ADO Den Haag en De Graafschap al in de Eredivisie

Dit is wanneer ADO en De Graafschap voor het laatst in de Eredivisie speelden

17 mei om 23:57
Laatste update: 17 mei om 23:57

Dinsdag nemen ADO Den Haag en De Graafschap het tegen elkaar op in de bloedstollende play-offs voor promotie/ degradatie. Beide teams beschikken over Eredivisie-ervaring, maar hoe vaak kwamen beide ploegen uit op het hoogste niveau? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Wanneer speelde ADO Den Haag voor het laatst in de Eredivisie?

ADO Den Haag speelde in het verleden vaker wel dan niet op het hoogste niveau van Nederland. Sinds de oprichting van de Eredivisie in het seizoen 1957/1958 speelde de club 25 seizoenen onafgebroken op de hoogste afdeling. Het laatste seizoen dat de club uit de Hofstad actief was in deze competitie was het seizoen 2020/2021. In dat seizoen werden er slechts 22 punten gepakt en daardoor eindigde ADO onderaan op de ranglijst.

Hoe vaak speelde ADO Den Haag in de Eredivisie en welk seizoen presteerde de club het beste?

ADO speelde in de geschiedenis maar liefst 47 seizoenen op het hoogste podium en mag daardoor een echte Eredivisieclub heten. De beste prestatie behaalde de residentieclub met het behalen van de derde plek. Dit lukte ADO drie keer in de geschiedenis. Daarvoor moeten we wel flink de geschiedenisboeken in duiken, want de laatste keer dat het lukte was in het seizoen 1970/1971.

Wanneer speelde De Graafschap voor het laatst in de Eredivisie?

De Graafschap is voor veel voetballiefhebbers geen onbekende naam op het hoogste niveau van Nederland, maar pas in 1972/1973 promoveerden de Doetinchemmers voor het eerst naar de Eredivisie. Met Guus Hiddink in de gelederen won De Graafschap de eerste editie van de nacompetitie. Na drie seizoenen op het hoogste niveau degradeerde de club door onderaan te eindigen. Het laatste seizoen van De Graafschap in de Eredivisie dateert van het seizoen 2018/2019. Door de financiële situatie had de club een onervaren selectie en eindigden ze op de zeventiende plek, waardoor De Graafschap na één jaar weer degradeerde.  

Hoe vaak speelde De Graafschap in de Eredivisie en welk seizoen presteerde de club het beste?

De Graafschap was tot dusver 21 seizoenen actief in de Eredivisie verdeeld over negen periodes. Tussen de 1995 en 2003 speelden de Superboeren onafgebroken in de Eredivisie. Uit die periode komt ook het beste seizoen van De Graafschap. In het seizoen 1996/1997 werd de club uit Gelderland knap achtste. Onder Fritz Korbach behaalde de club hiermee hun beste prestatie tot op heden. 

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!