Dit is hoe de Grieken Portugal in 2004 een nationaal voetbaltrauma bezorgden

Hoe Portugal in 2004 last kreeg van een nationaal voetbaltrauma
18 juni om 15:00
Laatste update: 19 juni om 11:26

Portugal neemt dit jaar voor de tiende keer deel aan het Europees Kampioenschap en treedt dinsdagavond aan tegen Tsjechië in Poule F. De Portugezen werden eenmalig Europees kampioen door in 2016 in de finale van gastland Frankrijk te winnen. Dit gebeurde twaalf jaar nadat de Griekse spits Angelos Charisteas de Portugezen nog een nationaal voetbaltrauma had bezorgd. VoetbalNieuws.nl vertelt je precies hoe dit Portugese voetbaltrauma tot stand kwam.

Zo bezorgde Angelos Charisteas Portugal een nationaal voetbaltrauma

Portugal was de gastheer van het EK 2004 en aasde op revanche na een teleurstellend WK 2002 waar de Portugezen in de poulefase werden uitgeschakeld door Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Tijdens het EK 2004 nam de ploeg van Luis Felipe Scolari, met onder andere Luis Figo en de 19-jarige Cristiano Ronaldo, het op tegen Griekenland, Rusland en Spanje. 

Verlies in openingswedstrijd

In de openingswedstrijd van het EK ging het echter al mis voor Portugal. Het gastland verloor verrassend genoeg met 1-2 van Griekenland waardoor de Grieken hun allereerste overwinning ooit boekten op een eindtoernooi. De tweede wedstrijd voor Portugal werd gewonnen met 0-2 van Rusland en de laatste poulewedstrijd werd met 0-1 gewonnen van buurland Spanje waardoor Portugal zich op de valreep als groepswinnaar wist te kwalificeren voor de kwartfinale. 

In de kwartfinale werd na strafschoppen gewonnen van Engeland, met grote namen als David Beckham, Paul Scholes, Frank Lampard, Steven Gerrard en Michael Owen. Opvallend genoeg keer de Portugese doelman Ricardo de penalty van Darius Vassell met blote handen, waarna de sluitpost zelf de winnende penalty tegen de touwen schoot.

De Portugese keeper Ricardo keert de penalty van Darius Vassell met blote handen

Via Oranje naar de finale

In de halve finale stuitte de formatie van Luis Felipe Scolari op het Nederlands elftal van Dick Advocaat, dat in de kwartfinale eveneens via strafschoppen wist af te rekenen met Zweden. Na een moeizame poulefase voor Oranje belandde het uiteindelijk toch in de halve finale. Hierin bleek Portugal een maatje te groot voor Nederland. Via een kopbal van Cristiano Ronaldo en een wereldgoal van Maniche stond Portugal op een 2-0 voorsprong. Via een eigen goal van Jorge Andrade kwam Oranje terug tot 2-1, maar de ploeg van Dick Advocaat kon niet doordrukken waardoor Portugal in eigen land naar de finale ging.

Oranje-aanvoerder Phillip Cocu in duel met Costinha in de met 2-1 verloren halve finale tegen Portugal

Opnieuw Griekenland in de finale

Op 4 juli 2004 trof Portugal in de finale een oude bekende, namelijk Griekenland. De Grieken verbaasden tijdens het toernooi vriend en vijand door in de poulefase tweede achter Portugal te eindigen en Spanje achter zich te laten. Tevens won Griekenland de openingswedstrijd van Portugal met 1-2. In de kwartfinale won de ploeg van de Duitse coach Otto Rehhagel van regerend Europees kampioen Frankrijk waarna in de halve finale werd afgerekend met titelkandidaat Tsjechië, met grote namen als Pavel Nedved, Jan Koller, Milan Baros en Tomas Rosicky. 

Waar Portugal zich die zondag 4 juli opmaakte voor een waar volksfeest, werd het uiteindelijk een nachtmerrie. Tegen alle verwachtingen wonnen de Grieken namelijk ook de finale van Portugal. Angelos Charisteas, die in Nederland onder meer uitkwam voor Ajax en Feyenoord, kopte in de 57ste minuut de winnende goal tegen de touwen waardoor Griekenland voor het eerst Europees kampioen werd en daarmee Portugal een nationaal voetbaltrauma bezorgde. Cristiano Ronaldo barstte na de verloren finale in huilen uit.

De pas 19-jarige Cristiano Ronaldo zichtbaar geëmotioneerd na de verloren finale tegen Griekenland