Bijzonder: met deze andere achternaam gaat Etienne Vaessen voor Suriname spelen

Bijzonder: met deze andere achternaam gaat Etienne Vaessen voor Suriname spelen

18 mei om 15:12

Etienne Vaessen zal voortaan onder de naam 'Burnet' gaan spelen als international van Suriname. Dat onthulde hij in een gesprek met de NOS. De doelman van RKC Waalwijk zal zijn Surinaamse opa eren door diens naam op zijn shirt te dragen.

Vaessen met nieuwe achternaam bij Suriname

Vaessen speelt voor Suriname dankzij zijn Surinaamse opa. Hoewel hij zijn opa nooit heeft ontmoet, zal hij met zijn naam spelen. Zijn rug zal 'Burnet' tonen, niet 'Vaessen'. Dat komt doordat hij een nieuw paspoort moest aanvragen om als Surinaams international te kunnen spelen.

"Maar verder hou ik gewoon Vaessen als achternaam, hoor, de achternaam van mijn moeder", zegt hij. "Daar ga ik al mijn hele leven mee door het leven en zo kennen mensen mij ook. Maar in Suriname heet ik dus Etienne Burnet."

De 28-jarige keeper heeft geen spijt van zijn keuze om Nederland te laten schieten. "Het Nederlands elftal ga ik waarschijnlijk niet meer redden, misschien in de toekomst als derde of vierde keeper, als ik bij een grotere club zou zitten. Maar ik hecht er meer waarde aan om waarschijnlijk eerste keeper van Suriname te worden en WK-kwalificatiewedstrijden te kunnen gaan spelen. En de Gold Cup", aldus Vaessen.

RKC Waalwijk moet zondag PSV verslaan om degradatie te voorkomen, maar Vaessen denkt ook al aan zijn nieuwe avontuur bij Suriname. Dankzij trainer Henk Fraser en inspanningsfysioloog Iwan Redan kwam hij in contact met de Surinaamse voetbalbond. Zij wisten van zijn Surinaamse afkomst en brachten hem in contact met directeur voetbalzaken Brian Tevreden.

"Hij belde of het klopte", vertelt Vaessen. "Ik heb daarna ook bondscoach Stanley Menzo gesproken. Ze hebben mij overtuigd en gezegd dat er nog meer grote spelers aankomen. De trainer hier vindt het ook geweldig dat ik voor zijn land kies." Suriname speelt in juni WK-kwalificatiewedstrijden tegen Saint Vincent en de Grenadines en Anguilla.