Lookman-hattrick kraakt Leverkusen-code: Atalanta wint Europa League

22 mei om 22:51

Atalanta Bergamo heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis een Europese hoofdprijs gewonnen. De ploeg van trainer Gian Piero Gasperini wist de code van het tot dusver nog ongeslagen Bayer Leverkusen te kraken en boekte daarmee de eindzege in de Europa League: 3-0. Ademola Lookman was met een hattrick de grote held aan de zijde van La Dea, in een eenzijdige finale in Dublin.

Atalanta begon de wedstrijd scherp en kwam na twaalf minuten al op voorsprong. Oranje-international Teun Koopmeiners, die een uitstekende wedstrijd speelde, gaf de bal mee aan Davide Zappacosta, die Lookman bij de tweede paal bediende. De Nigeriaan scoorde beheerst. Leverkusen leek overrompeld en had moeite om in hun gehele seizoen zo bewierookte spel te komen. Lookman verdubbelde de voorsprong in de 26e minuut met een prachtig schot van afstand, na een slordige doeltrap van de Duitsers.

Die Werkself probeerde zich terug te vechten, maar beet zich op een muur van Italiaanse verdedigers. Florian Wirtz en Gianluca Scamacca kregen een gele kaart in een fysieke eerste helft. Alejandro Grimaldo en Jeremie Frimpong zorgen voor wat Duits gevaar, maar Atalanta-doelman Juan Musso hield zijn doel schoon.

Ook in de tweede helft had Leverkusen had het moeilijk. De mannen van succescoach Xabi Alonso kregen wel meer balbezit en vielen aan, maar kwamen nauwelijks tot echte grote kansen. Frimpong nam een voorzet op de volley, maar schoot hoog over.

Atalanta deed vervolgens wat het moest doen: de organisatie bewaken en zo min mogelijk ruimte weggeven. Een kwartier voor tijd completeerde Lookman zijn hattrick met een prachtige kanonskogel vanuit de counter, waarmee hij de wedstrijd ook meteen in het slot gooide en Atalanta de Europa League-winst veiligstelde.

Zodoende kan Leverkusen een historische treble uit het hoofd zetten. Lang tijd om te treuren hebben ze niet, want komende zaterdag wacht de Duitse bekerfinale al tegen tweededivisionist FC Kaiserslautern. Daarin is het uiteraard de torenhoge favoriet. Voor Atalanta zal de Ierse nacht waarschijnlijk nog lang duren. Zondag wacht de competitiewedstrijd tegen Torino.