Go Ahead Eagles weet laat het net te vinden tegen NEC en bereikt finale play-offs

23 mei om 20:40
Laatste update: 23 mei om 20:48

Go Ahead Eagles heeft zich door de late 1-2 overwinning op NEC weten te plaatsen voor de finale van de play-offs voor Europees voetbal. De ploeg uit Deventer had het betere van het spel, maar werd pas in de laatste fase van de wedstrijd effectief.

De wedstrijd tussen beide ploegen begon behoorlijk behouden. NEC had de bal, maar kwam niet of nauwelijks van hun eigen helft af. Na negentien minuten was het Go Ahead dat voor het eerst echt gevaarlijk kon worden. Na een mooie aanval van de ploeg uit Deventer kreeg Jakob Breum een gigantische kans. De buitenspeler schoot de bal echter twee meter naast het doel van Jasper Cillessen. Niet veel later diende de volgende mogelijkheid zich alweer aan voor de uitploeg, maar kon Cillessen redding brengen. De kansenregen bleek een voorbode voor de rest van de eerste helft, want hierna waren beide teams los. De grootste kans van het eerste bedrijf kwam van de voeten van Søren Tengstedt. De bal raakte tergend langzaam de binnenkant van de paal, waarna NEC kon uitverdedigen. Ook op slag van rust kroop NEC door het oog van de naald, wanneer dezelfde Tengstedt kon schieten. Cillessen kon de poging keren en Oliver Edvardsen kon de rebound niet benutten.

Ook in de tweede helft regende het kansen over en weer. Al een minuut na rust was Kodai Sano dicht bij de openingstreffer, maar hij kreeg de bal niet op doel. Tien minuten in de tweede helft kwam NEC weer met de schrik vrij. Bram Nuytinck kopte niet voor het eerst een doelpoging weg, maar zag tot zijn schrik dat de bal op zijn eigen lat terecht kwam. Twee minuten later kwam NEC tegen de verhouding in op voorsprong. Een voorzet van Rober González kon worden ingekopt door Sano. Na de treffer leek Go Ahead Eagles van slag en creëerde zij minder kansen.

Toch had Go Ahead Eagles een flink slotoffensief in huis, want in de 77ste minuut kwam Go Ahead weer op gelijke hoogte. Mathias Ross dacht de voorzet van Edvardsen te kraken, maar schoot tegen invaller Stokkers aan. Zo scoorde de spits zonder eigen weten de belangrijke gelijkmaker. Tien minuten later werd het feest voor Go Ahead Eagles helemaal compleet. Rommes nam de vrije trap als voorzet, maar ploeggenoot Deijl miste de bal vervolgens. Cillessen schatte de situatie echter volledig verkeerd in en zag de bal over zich heen het doel in stuiteren.

De finale staat gepland op 26 mei. FC Utrecht of Sparta Rotterdam zal dan de tegenstander worden. In de finale zullen de ploegen uitmaken wie zich kwalificeert voor Europees voetbal.