Excelsior kent geen genade en verpulvert ADO Den Haag in play-off

25 mei om 22:41

Excelsior heeft zich met gemak weten te plaatsen voor de finales van de play-offs voor promotie / degradatie. De Rotterdammers maakten gehakt van ADO Den Haag en wonnen met maar liefst 7-1 van de streekgenoten.

De club uit Den Haag ging direct na het fluitsignaal in de aanval. Deze aanval was van korte duur, want al na drie minuten was het Excelsior dat een kans verzilverde. Kenzo Goudmijn speelde de bal naar Troy Parrott, die hem met een prachtig stiftje binnenschoot. Er werd nog gekeken of het doelpunt buitenspel was en na drie minuten bracht scheidsrechter Jeroen Manschot uitsluitsel: geen buitenspel. Daarna was ADO het kwijt; Excelsior kon blijven jagen op nieuwe doelpunten. In de 22ste minuut leek dit te lukken: Parrott werkte de voorzet van Mimeirhel Benita binnen, maar de vlag ging omhoog. Het leek Parrott niet te deren, want vijf minuten later scoorde hij opnieuw met een stiftje.

Het geluk bleef aan de kant van Excelsior. De bal kwam op de arm van Henk Veerman, waardoor Excelsior een penalty mocht nemen. Parrott wist opnieuw de bal binnen de palen te werken en maakte hiermee zijn hattrick al na iets meer dan een half uur spelen compleet. De ADO-fans dropen af na de 0-3: het uitvak begon steeds meer te morren op de ploeg.  Dat deerde Excelsior niet, want Couhaib Driouech zette de thuisploeg ook nog op 4-0. Dit doelpunt was de druppel voor de paar overgebleven supporters van ADO Den Haag, waarop vuurwerk op het veld gegooid werd. Dit leidde tot een tijdelijke staking van de wedstrijd. Het was lange tijd onduidelijk of überhaupt verder gespeeld kon worden, omdat er flinke kraters in het veld zaten.

De staking werd ook de rust, want de wedstrijd kon pas verder als alle ADO-supporters het stadion hadden verlaten. Nadat de spelers het veld weer opkwamen, werden de laatste minuten van de eerste helft gespeeld. ADO wist in die paar minuten een wereldgoal te maken en zich zo enigszins terug in de wedstrijd te brengen. Veerman plukte de bal uit de lucht en schoot hem in de korte hoek. Kort daarna floot Manschot af voor de eerste helft, dronken de spelers wat water en wisselden zij van kant.

In de tweede helft kreeg Excelsior opnieuw een penalty. Bart van Hintum leek de bal weg te schieten voor Driouech, maar raakte daarbij Lazaros Lamprou. Dit was voor Manschot genoeg om de bal op de stip te leggen. Dit keer mocht Julian Baas de penalty nemen voor de Rotterdammers. Nick Marsman wist de bal nog net aan te raken, maar hij vloog desondanks in het net. ADO leek de wedstrijd hierna volledig op te geven en Excelsior kende geen genade. Goudmijn werkte de 6-1 tussen de palen en een minuut later scoorde Lamprou de 7-1 voor Excelsior. In de 82ste minuut maakte Van Hintum de desastreuze avond nog wat pijnlijker. De verdediger maakte vanwege de frustraties een lompe overtreding en kon de kleedkamer opzoeken.

Door de ruime overwinning op ADO Den Haag mag Excelsior blijven hopen op een plek in de Eredivisie komend seizoen. Op dinsdag 28 mei en zondag 2 juni spelen de Rotterdammers de finale van de play-offs om promotie tegen NAC Breda.