Piqué aangeklaagd vanwege corruptiezaak Spaanse Super Cup

Pique aangeklaagd vanwege corruptiezaak Spaanse Super Cup
30 mei om 23:45
Laatste update: 30 mei om 23:48

Gerard Piqué is aangeklaagd in de veelbesproken corruptiezaak rondom de Spaanse Super Cup. Ook voormalig voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales, staat terecht.

De zaak draait om de toewijzing van de Spaanse Super Cup aan Saudi-Arabië, zo melden verschillende Spaanse media, waaronder AS. De Barça-legende zou via zijn bedrijf Kosmos jaarlijks vier miljoen euro ontvangen hebben om te verzekeren dat de wedstrijden in Saudi-Arabië gespeeld konden worden. Er loopt nu een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie, administratieve fraude en witwassen bij de Spaanse voetbalbond RFEF.

Sinds 2020 vindt de Spaanse Super Cup plaats in Saudi-Arabië met twee halve finales en één finale. Voor deze deal betaalde Saudi-Arabië zo’n veertig miljoen euro. Bij het sluiten van de overeenkomst was Piqué nog speler van FC Barcelona. De voormalige topverdediger heeft alle aantijgingen altijd ontkend. "Ik weet hoe ik een zakendeal moet scheiden van voetbal. Ik heb geen hulp gekregen", verklaarde Piqué. "Een commissie van tien procent is marktconform." 

Naast Piqué en Rubiales zijn ook anderen aangeklaagd, waaronder het bedrijf Gruconsa, advocaat Tomás González Cueto, en diverse andere betrokkenen. De rechter die de zaak behandelt wijst op een clausule in het contract die de betaling van de vier miljoen euro commissie aan Kosmos garandeerde, zelfs toen Piqué nog actief was als speler bij Barcelona.

De rechter heeft ook de bankrekening van Kosmos Football, het bedrijf van Piqué, laten bevriezen. Rodrigo heeft daarnaast informatie opgevraagd over tientallen bankrekeningen die op naam staan van Piqué en Rubiales. Rubiales, de hoofdverdachte, is ook verhoord over zijn management van de bond tussen 2018 en 2023, waarbij de nadruk ligt op de verhuizing van de Super Cup en vermeende misstanden rondom contracten.