Hoe Denemarken in 1992 Europees kampioen werd zonder zich te kwalificeren

Hoe werd Denemarken in 1992 Europees kampioen?
1 juni om 18:55
Laatste update: 31 mei om 23:54

Het EK 2024 staat voor de deur en dat betekent spektakel op komst! De Europese eindronde zorgt altijd voor groot vermaak en bizarre verhalen. Zo ook die ene keer dat Denemarken Europees kampioen werd zonder zich überhaupt te kwalificeren voor het toernooi. VoetbalNieuws neemt je mee terug in de tijd!

Denemarken eindigde in de kwalificatiepoule voor het EK 1992 als tweede achter Joegoslavië  en wist zich daardoor niet te plaatsen voor de eindronde in Zweden. Als gevolg van de oorlogen in Joegoslavië mocht dat land echter niet meer meedoen aan het EK en dus werden de Denen toch nog opgeroepen voor het toernooi. 

In de eerste twee groepswedstrijden op het EK werd duidelijk waarom Denemarken zich niet had geplaatst voor de eindronde. Met slecht spel kwam het tegen Engeland (gelijk) en Zweden (verlies) niet verder dan één punt en dus dreigde uitschakeling. In de derde groepswedstrijd verraste de Denen echter door van Frankrijk te winnen en zo eindigde het toch nog tweede in de poule.

In de halve finale moest Oranje het ontgelden tegen stuntploeg Denemarken. Na negentig minuten spelen was de stand 2-2 en uiteindelijk bleken de Denen na strafschoppen te sterk. In de finale werd er met 2-0 gewonnen van Duitsland, waardoor Denemarken zonder zich te kwalificeren toch nog het EK wist te winnen.