'Faillissement dreigt voor Everton na mislukte overname: club zoekt investeerders'

'Faillissement dreigt voor Everton na mislukte overname: club zoekt investeerders'
1 juni om 10:32
Laatste update: 1 juni om 10:37

Everton verkeert in een ernstige financiële crisis. De club uit Liverpool leek lange tijd overgenomen te worden door 777 Partners, maar deze overname is mislukt. Hierdoor verkeren The Toffees in drastische geldproblemen en suggereert The Sun dat een faillissement niet uitgesloten is.

Everton heeft bevestigd dat de voorgestelde overname door 777 Partners is mislukt, wat de club in gevaar brengt. De club verkeert in ernstige financiële problemen en hoopt door het verkopen van spelers geld in te zamelen. "De overeenkomst tussen 777 Partners en Blue Heaven Holdings Limited voor de verkoop en aankoop van het meerderheidsbelang in de club is vandaag verlopen. Het bestuur van de club erkent de aanzienlijke financiële steun die 777 Partners de afgelopen maanden heeft geboden en wil hen hiervoor bedanken. De club blijft normaal functioneren terwijl het met Blue Heaven Holdings samenwerkt om alle opties voor het toekomstige eigendom van de club te beoordelen", luidt het officiële statement van de club.

De club heeft de afgelopen jaren moeite gehad om financieel gezond te blijven. De club werd afgelopen seizoen gestraft met puntenaftrek, maar wist ondanks alles degradatie te voorkomen. Eigenaar Farhad Moshiri heeft meer dan 750 miljoen pond geïnvesteerd, maar ook een externe schuld van 580 miljoen pond opgebouwd. Het mislukken van de overname door 777 Partners laat de club met 200 miljoen pond schuld aan dit bedrijf achter.

Het mislukken van de deal met 777 Partners werd veroorzaakt door een mislukte overeenkomst met een van Everton's andere schuldeisers, Rights and Media Funding. Hierdoor blijft de club zoeken naar nieuwe investeerders. Crystal Palace-aandeelhouder John Textor heeft interesse getoond in een overname van Everton. Hij heeft verklaard welwillend te zijn om zijn belang in Crystal Palace te verkopen en zich te richten op Everton. Textor's grootste obstakel is de verkoop van zijn aandelen in Crystal Palace. Andere Amerikaanse investeerders overwegen ook een bod, maar de hoge schuldenlast van Everton blijft een probleem.