Engelse kranten zien 'enorme schok' richting EK: 'Dwaasheid van jeugdige selectie'

8 juni om 09:13

In de generale voor het EK 2024 werd Engeland vrijdagavond pijnlijk met 0-1 verslagen door IJsland. De nederlaag, herinnerend aan het debacle van 2016, bracht een golf van kritiek en zorgen met zich mee in de Britse kranten. VoetbalNieuws.nl zet de opinies voor je op een rij!

Engelse kranten over Engeland - IJsland

The Telegraph benadrukte de zorgwekkende aard van de nederlaag. 'Het team van Gareth Southgate verloor niet alleen van IJsland, nummer 72 van de wereld, in hun laatste oefenwedstrijd voor het EK 2024, ze boden ook een handleiding over hoe tegenstanders hen komende zomer kunnen verslaan.' Vooral de gaten in de verdediging en het gebrek aan controle op het middenveld baarden zorgen. 'Er was ruimte achter de gereorganiseerde achterhoede van Engeland. Ruimte op het middenveld. IJsland had vier schoten op doel terwijl Engeland er slechts één had.'

'Engeland leek niet eens te geloven in een gelijkmaker'
De nederlaag, toegebracht door een goal van Jón Dagur Thorsteinsson in de twaalfde minuut, werd versterkt door de vele gemiste kansen van Engeland en de robuuste verdediging van IJsland. The Guardian bekritiseerde de slechte verdediging en het gebrek aan creativiteit. 'Engeland leek niet eens te geloven in een gelijkmaker naarmate de minuten van de tweede helft wegtikten en de waarheid was dat ze nog een keer hadden kunnen incasseren.' De krant beklemtoonde ook de gefrustreerde reactie van het publiek, wat resulteerde in boegeroep bij rust en aan het einde van de wedstrijd.

'Riskante dwaasheid van Southgates jeugdige selectie'
The Sun schilderde een somber beeld van de wedstrijd en wees op de fouten van het Engelse team: 'Dit resultaat en deze prestatie onthulden de riskante dwaasheid van Southgates jeugdige selectie. Vergeet al het 'football's coming home' en 'this time we're doin' good' geklets, dit was een absolute schok in Wembley.' Ze benadrukten ook de tekortkomingen in de aanval. 'Harry Kane, die een glorieuze kans in de eerste helft miste, heeft sinds oktober niet meer samen gespeeld met Jude Bellingham, en Engelands twee belangrijkste mannen moeten hun verstandhouding hervinden voor de clash met de gevaarlijke Serven. Het is tijd voor het tub-thumping-optimisme om te stoppen. Engeland zal keihard moeten werken om de groepsfase door te komen.'

Komende maandag is Oranje aan de beurt om het beter te doen dan Engeland. Dan komen de IJslanders op bezoek in De Kuip. Engeland mag terug naar de tekentafel, voordat op zondag 16 juni voor hen het EK begint tegen Servië. Daarna wachten clashes met Denemarken en Slovenië.