Dit is hoeveel de organisatie van het EK in Duitsland heeft gekost

wat kost de organisatie van het ek 2024
11 juni om 21:15

Aan de organisatie van een Europees Kampioenschap hangt een aardig prijskaartje. Zowel de UEFA als het gastland geven veel geld uit om het EK in goede banen te leiden. VoetbalNieuws.nl zet voor je op een rij wat het kost om het EK te organiseren.

Hoeveel kost organisatie van het EK voor de UEFA?

De kosten voor de organisatie van het EK 2024 voor de UEFA worden geschat op 645,5 miljoen euro. Deze kosten bestaan uit onder andere vergoedingen aan clubs, prijzengeld en organisatiekosten.

De UEFA heeft bekendgemaakt dat zij 140 miljoen euro vrijmaakt om clubs te vergoeden voor het vrijgeven van hun spelers. Dit is 10 miljoen euro meer dan vier jaar geleden.

Daarnaast is er een flink bedrag aan prijzengeld beschikbaar voor de winnende landen. Het land dat Europees Kampioen wordt kan maar liefst 28 miljoen euro bijschrijven. Niet getreurd voor de andere landen, alleen al aan startgeld verdient ieder land 9,25 miljoen euro. Voor iedere ronde dat een land verder komt, wordt daar een mooi bedrag bij opgeteld.

Ook maakt de UEFA organisatiekosten voor bijvoorbeeld stadionhuur, vrijwilligers, ceremonies en transport. Toch levert het EK de UEFA meer op dan het kost. De overige opbrengsten besteedt de UEFA aan o.a. donaties, een bijdrage aan het Europese voetbal en een bijdrage aan de nationale voetbalbonden.

Hoeveel kost organisatie van het EK voor het gastland?

Ook voor het Duitsland hangt er een prijskaartje aan de organisatie van het EK. Het gastland heeft niet bekendgemaakt hoeveel zij exact uitgeeft aan het EK, maar PwC maakte eerder een schatting van de kosten voor de organisatie van het EK 2020. Duitsland is als gastland verantwoordelijk voor de handhaving en openbare orde. De kosten daarvoor worden geschat op 2,5 miljoen euro per wedstrijd. Daarnaast stellen de gaststeden manschappen beschikbaar voor de organisatie van de wedstrijden. De kosten hiervan zijn onbekend.

Lees meer over:

Deel via