Dit is wat de KNVB heeft verdiend aan het EK na het bereiken van de kwartfinale

Hoeveel verdient de KNVB met de deelname van Oranje aan het EK?
3 juli om 10:15
Laatste update: 3 juli om 10:01

Het EK is een goede inkomstenbron voor de KNVB. Alhoewel de bond ook flinke kosten maakt, wegen de inkomsten daar ruimschoots tegenop. Nog zonder te spelen kon de bond al 9,25 miljoen euro bijschrijven, terwijl dit bedrag nu al richting de zestien miljoen euro gaat. VoetbalNieuws.nl zet de inkomsten en kosten voor je op een rij.

De KNVB krijgt al 9,25 miljoen euro door alleen al in Duitsland te zijn. Daarvoor hoefde er geen wedstrijd gespeeld te worden. Na de overwinning op Polen kan de bond één miljoen euro bijschrijven. Het gelijkspel tegen Frankrijk was goed voor 500.000 euro. Ondanks de nederlaag tegen Oostenrijk slaagde Oranje erin om zich te plaatsen voor de achtste finales. Hiermee verdiende de KNVB nog eens anderhalf miljoen euro minimaal extra. De overwinning op Roemenië in de achtste finale leverde de KNVB 3,5 miljoen euro op. Hiermee komt het totaal wat Nederland tot dusver bij elkaar gevoetbald heeft op 15,75 miljoen euro.

Inkomsten EK voor de KNVB

Een zege op het eindteornooi levert één miljoen euro op, een gelijkspel is goed voor 500.000 euro. Hoe verder Oranje weet te komen op het EK, hoe meer de KNVB verdient. Oranje stuit zaterdag op Turkije in de kwartfinale van het EK. Voor het bereiken van de kwartfinale mocht de voetbalbond 2,5 miljoen euro bijschrijven.De halvefinalisten van het EK krijgen 4 miljoen euro en finalisten 5 miljoen euro. De winnaar van de Europese eindronde pakt 8 miljoen euro. Het totale prijzengeld van het EK in Duitsland bedraagt 331 miljoen euro. Als het de Nederlandse mannen lukt om Europees Kampioen te worden, kan de voetbalbond in totaal 28,25 miljoen euro bijschrijven.

Kosten EK voor de KNVB

Deelname aan het EK kost daarentegen ook veel geld voor de Nederlandse bond. De verwachting is dat die alleen al voor de groepsfase rond de zes miljoen euro bedragen. Zo betaalt de KNVB spelers premies voor deelname aan het EK. Voor deelname aan de groepsfase kan iedere speler rekenen op 42.000 euro. Ook hiervoor geldt: hoe verder Oranje komt, hoe meer de spelers daarmee verdienen. Mochten de mannen kampioen worden, dan mag elke speler 435.000 euro bijschrijven.

De Nederlandse selectie verblijft in het Ritz-Carlton hotel. Dit is een luxueus hotel, wat voor de rekening van de KNVB komt. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld uitgaven voor het vervoer naar en in Duitsland, catering en andere faciliteiten.  

Als de Nederlandse mannen het ver schoppen op het EK, dan lopen de kosten natuurlijk ook op voor de KNVB. De inkomsten zullen verhoudingsgewijs altijd hoger liggen dan de kosten, zowel de bond als de spelers zullen daarom hopen het zo ver mogelijk te schoppen.