Wie is Nuri Sahin, de nieuwe hoofdtrainer van Borussia Dortmund?

Wie is Nuri Sahin, de nieuwe hoofdtrainer van Borussia Dortmund?
14 juni om 17:17

Borussia Dortmund heeft Nuri Şahin naar voren geschoven als de nieuwe hoofdtrainer, na het opstappen van Edin Terzić. De voormalig middenvelder maakte al deel uit van de technische staf van BVB, maar is nu de eindverantwoordelijke. Hij tekent een contract tot 2027 en krijgt daarmee veel vertrouwen van de clubleiding. Wie is Sahin precies en hoe verloopt zijn carrière tot dusver? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Nuri Sahin, de nieuwe trainer van Borussia Dortmund

Carrière Nuri Sahin

Nuri Şahin werd geboren op 5 september 1988 in Lüdenscheid, West-Duitsland. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van RSV Meinerzhagen voordat hij in 2001 de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Borussia Dortmund. Şahin maakte zijn professionele debuut voor Borussia Dortmund op 6 augustus 2005, toen hij 16 jaar en 334 dagen oud was, waarmee hij de jongste speler ooit in de Bundesliga werd. Hij speelde een cruciale rol in het middenveld van Dortmund en hielp de club aan hun Bundesliga-titel in het seizoen 2010-2011.

Zijn indrukwekkende prestaties leidden in 2011 tot een transfer naar Real Madrid, waar hij echter door blessures minder succesvol was. Na zijn tijd bij Real Madrid speelde Şahin op huurbasis bij Liverpool en keerde hij later terug naar Borussia Dortmund. Hij had ook korte periodes bij Feyenoord en Werder Bremen, voordat hij zijn actieve carrière als speler afsloot bij Antalyaspor in Turkije. Met de Rotterdammers won Sahin in 2008 de KNVB Beker. Gedurende zijn carrière speelde Şahin in totaal 343 competitiewedstrijden en scoorde hij 29 doelpunten.

Internationaal vertegenwoordigde Şahin Turkije vanaf de Onder-16 en maakte hij zijn debuut voor het nationale elftal in 2005, op 17-jarige leeftijd. Hij speelde 52 interlands en scoorde 2 doelpunten voor Turkije voordat hij in 2017 zijn internationale carrière beëindigde.

Nuri Sahin als trainer

Na zijn pensioen als speler begon Şahin aan een trainerscarrière. In oktober 2021 werd hij aangesteld als hoofdtrainer van Antalyaspor, waar hij twee seizoenen aanbleef. Op 1 januari 2024 werd hij assistent-trainer bij Borussia Dortmund, om na het vertrek van Edin Terzić in juni 2024 door te schuiven naar de positie van hoofdtrainer. Vlak daarvoor behaalde Şahin samen met Terzic de finale van de Champions League, die met 0-2 werd verloren van Real Madrid. Hij was ook kort in beeld bij Feyenoord, om daar Arne Slot op te volgen als hoofdtrainer. Dat wordt echter Brian Priske. Voor Şahin ligt er een prachtige kans om Dortmund naar hoge hoogtes te leiden.