Wie is Murat Yakin, de bondscoach van Zwitserland op het EK 2024?

Wie is Murat Yakin, de bondscoach van Zwitserland op het EK 2024?

15 juni om 15:01

Murat Yakin staat aan het roer van de Zwitserse nationale ploeg tijdens het EK 2024 in Duitsland. Onder zijn leiding bereikte Zwitserland de knock-outfase van het WK 2022, en nu hoopt hij opnieuw op succes met zijn mix van jonge talenten en ervaren spelers. Wie is Yakin precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Murat Yakin werd geboren op 15 september 1974 in Basel, Zwitserland. Hij begon zijn jeugdcarrière bij FC Concordia Basel en maakte zijn professionele debuut in 1992 bij Grasshopper Club Zürich. Als centrale verdediger, libero en verdedigende middenvelder stond hij bekend om zijn spelinzicht en sterke traptechniek. Tijdens zijn clubcarrière speelde hij voor teams zoals VfB Stuttgart, Fenerbahçe, 1. FC Kaiserslautern en meerdere periodes bij FC Basel. Met Basel won hij meerdere landstitels en nationale bekers, en hij kwalificeerde zich zelfs voor de UEFA Champions League. Tussen 1994 en 2004 speelde Yakin 49 interlands voor Zwitserland en scoorde vier keer, met als hoogtepunt de kwalificatie voor het EK 2004.

Na zijn actieve loopbaan begon Yakin zijn trainerscarrière bij Concordia Basel. Hij was daarna assistent-coach bij Grasshopper Club Zürich voordat hij hoofdtrainer werd bij FC Thun. Met Thun promoveerde hij naar de Super League en vestigde zich als een veelbelovend coach. Yakin vervolgde zijn trainersloopbaan bij clubs als FC Luzern, FC Basel, Spartak Moskou, FC Sion en tweemaal bij FC Schaffhausen. Bij Basel behaalde hij zijn grootste successen door tweemaal de Zwitserse landstitel te winnen. Zijn internationale ervaring werd verder uitgebreid met een periode bij Spartak Moskou, hoewel deze korter duurde dan verwacht.

In augustus 2021 werd Yakin aangesteld als bondscoach van Zwitserland, na het succesvolle EK 2021 waarin Zwitserland de kwartfinale bereikte. Onder zijn leiding bereikte Zwitserland de knock-outfase van het WK 2022. Yakin staat bekend om zijn tactische scherpte en het vermogen om jong talent te integreren. Zo liet hij spelers als Zeki Amdouni en Denis Zakaria op jonge leeftijd debuteren, die nu belangrijke pijlers van het team vormen.

Met het EK 2024 als nieuw ijkpunt, bereidt Yakin zijn team voor op nieuwe uitdagingen. Hij beschikt over een mix van ervaren krachten en jong talent, een combinatie die volgens hem essentieel is voor succes. "We hebben een geweldige mix", aldus Yakin, die hoopt dat zijn team boven hun gewicht kan vechten op het Europese podium.