Roemenië wint met 3-0 van Oekraïne en kan mogelijk tegenstander van Oranje worden

Roemenië verpulvert Oekraïne en dient zich aan als mogelijke Oranje-tegenstander

17 juni om 16:50

Roemenië is het EK maandagmiddag op een geweldige manier begonnen. Het land dat op papier misschien wel als een van de zwakste deelnemers aan het toernooi werd gezien, maakte gehakt van Oekraïne (3-0). Met het oog op de achtste finales is dit een interessante ontwikkeling voor het Nederlands elftal.

Roemenië startte met voormalig Ajax-speler Razvan Marin en Tottenham Hotspur-verdediger Radu Dragusin. Bij Oekraïne stonden er met Oleksander Zinchencko (Arsenal), Mykhailo Mudryk (Chelsea), Artem Dovbyk en Viktor Tsygankov (beide Girona) ook een aantal individueel sterke spelers op het veld.

In de eerste helft werd duidelijk dat Roemenië niet voor niets naar Duitsland werd afgereisd. Oekraïne maakte dan wel misschien het spel, alleen de Roemenen zette aardig wat druk naar voren en dat resulteerde in een aantal kansen. Het schot dat misschien wel het minst op een kans leek, vloog er uiteindelijk in. Het was aanvoerder Nicolae Stanciu die van Oekraïens geklungel tussen Real Madrid-doelman Andriy Lunin en Shakhtar Donetsk-verdediger Mykola Matvienko profiteerde: 1-0.

Na de rust zou je verwachten dat Oekraïne met een tegenantwoord zou komen, maar in tegenstelling daarvan kwam er juist meer aanvallend verweer van Roemenië. Na enkele keren met de ogen knipperen stond het via Marin en Denis Dragus binnen no time 3-0 en daarmee was het Oekraïense verzet binnen het uur helemaal gebroken. 

Uiteindelijk bleef het bij 3-0 en dat betekent dat Roemenië een flinke kick-start heeft gemaakt. Later vandaag komen met België en Slowakije twee andere landen uit Groep E in actie. Wat deze uitslag zo interessant maakt, is dat Oranje vermoedelijk tegen de nummer twee uit deze groep kan komen indien ons land als tweede eindigt achter Frankrijk. Dat zou door deze uitslag wel eens Roemenië kunnen worden.