Güler drukt stempel op spektakelstuk met wereldtreffer: Turkije wint van Georgië

Güler beslist spektakelstuk met wereldtreffer: Turkije wint van Georgië
18 juni om 19:58
Laatste update: 18 juni om 20:03

Turkije is het EK goed begonnen door met 3-1 te winnen van Georgië. In een waar spektakelstuk, waarin de kansen en mooie doelpunten je om de oren vlogen bleken twee prachtige doelpunten genoeg voor de Turken om drie punten bij te schrijven.

De wedstrijd begon met een hoog tempo, waarbij beide teams veel kansen creëerden. Na 25 minuten kwam Turkije op voorsprong. Mert Müldür scoorde voor Turkije met een schitterende volley vanaf de rand van het strafschopgebied. Vlak daarna dacht Turkije de voorsprong te verdubbelen, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Georgië liet zich niet onbetuigd en kwam na iets meer dan een halfuur spelen op gelijke hoogte. Georges Mikautadze, oud-speler van Ajax, maakte geschiedenis door de eerste Georgische goal ooit op een eindtoernooi te scoren. Hij tikte een voorzet van Giorgi Kochorashvili in de korte hoek binnen, waardoor de teams met 1-1 gingen rusten.

Na de rust bleef het duel ongekend spannend. Turkije kwam opnieuw op voorsprong in de 65e minuut met een fenomenale goal van Arda Güler. Vanaf ongeveer 25 meter schoot de speler van Real Madrid de bal op schitterende wijze in de verre kruising. In de slotfase probeerde Georgië de aanval te zoeken. Toch was het Turkije dat de wedstrijd leek te gaan beslissen. In de 87ste minuut kopte Yusuf Yazici de bal van dichtbij richting het doel, maar doelman Giorgi Mamardashvili bracht knap redding. Ondanks meerdere kansen voor beide teams, waaronder opnieuw een grote kans voor open doel voor Mikautadze en een schot op de paal, kwam Georgië niet tot scoren. Turkije deed dat wel. De keeper van Georgië was mee naar voren gegaan, waarna Turkije in de allerlaatste minuut kon toeslaan uit de counter. Aktürkoglü was het die namens Turkije de overwinning definitief maakte.

De overwinning voor Turkije is een primeur voor het land. Nog nooit wonnen de Turken hun eerste wedstrijd op een EK. Op 22 juni komen beide ploegen weer in actie. Georgië neemt het op tegen Tsjechië en Turkije speelt tegen Portugal.