Dit is de beste prestatie van Kroatië op een Europees Kampioenschap

Dit is de beste prestatie van Kroatië op een Europees Kampioenschap

24 juni om 22:20
Laatste update: 24 juni om 22:20

Hoewel Kroatië het de laatste jaren uitstekend doet op grote toernooien, vallen de prestaties van Kroatië op Europees Kampioenschappen behoorlijk tegen. VoetbalNieuws.nl vertelt je wat de beste prestatie van Kroatië tot dusver is op een EK. 

Kroatië kent een moeizame geschiedenis op het EK. Het land deed in totaal zes keer mee aan het toernooi. In deze edities wist het land zich twee keer niet te plaatsen voor de knock-outfase. De keren dat de Kroaten dat wel lukte strandde zij in de volgende ronde. Hierdoor is het land nog nooit verder gekomen dan de kwartfinale op een EK.

Kroatië op het EK van 1996

Tijdens het EK van 1996 bereikte Kroatië de kwartfinale. In de groep met Portugal, Denemarken en Turkije werd Kroatië tweede achter Portugal. In dit jaar bestond het toernooi nog uit slechts zestien landen, waardoor Kroatië doorging naar de kwartfinale. Hierin was Duitsland echter met 2-1 te sterk, waardoor Kroatië in de kwartfinale uitgeschakeld werd. 

Kroatië op het EK van 2008

Het EK van 2008 was een succesvol toernooi voor Kroatië, dat de kwartfinale bereikte. Ze speelden vier wedstrijden, wonnen er drie en speelden één keer gelijk. Het team scoorde vijf keer en kreeg twee doelpunten tegen. Kroatië kwalificeerde zich voor dit toernooi. In de poulefase werden Duitsland, Oostenrijk en Polen verslagen. Helaas werden ze in de kwartfinale na strafschoppen uitgeschakeld door Turkije.

Hoe verliep het laatste EK van Kroatië?

Op het EK van 2020 bereikte Kroatië opnieuw de achtste finale. Ze speelden vier wedstrijden, waarvan ze er één wonnen, één gelijkspeelden en twee verloren. Ze scoorden zeven keer en kregen acht doelpunten tegen. Kroatië kwalificeerde zich voor dit toernooi. In de groepsfase eindigden ze als tweede achter Engeland. In de achtste finale verloren ze met 3-5 van Spanje na verlenging, in een spectaculair duel.