Waarom dragen de Albanese fans witte hoedjes tijdens het EK 2024?

Waarom dragen de Albanese fans witte hoedjes tijdens het EK 2024?

19 juni om 16:08

Tijdens het EK in 2024 baren de fans van Albanië nogal opzien. Op de tribunes dragen de mensen massaal witte hoedjes. Waarom doen ze dat? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit!

Waarom dragen de fans van Albanië witte hoedjes?

Albanië-fans vallen tijdens het EK in Duitsland op met hun witte hoedjes. Deze hoedjes, bekend als qeleshe, hebben een rijke geschiedenis en symbolische betekenis. De qeleshe is een traditionele witte vilten muts die door Albanezen wordt gedragen. Deze hoed, die ook wel bekendstaat als plis, is gemaakt van wol en handgemaakt.

Het proces van het maken van een qeleshe is complex en tijdrovend. Wol wordt eerst geslagen en geperst totdat de vezels in elkaar haken. Vervolgens wordt de wol gewassen, opnieuw geperst en in heet water met zout geweekt. Na meerdere bewerkingsstappen krijgt de qeleshe zijn karakteristieke ronde vorm door het gebruik van houten mallen. Deze hoedjes hebben hun oorsprong in de Illyrische tijd en worden gezien als een nationaal symbool.

Tijdens het EK dragen de fans van Albanië de qeleshe om hun trots en verbondenheid met hun cultuur te tonen. De witte kleur van de hoed staat symbool voor zuiverheid en de lange geschiedenis van het Albanese volk. De hoedjes zijn populair in verschillende regio's van Albanië, elk met hun eigen variaties in vorm en stijl. In het noorden zijn ze half bol, terwijl ze in het zuiden hoger zijn.