Bizarre slotfase: Albanezen maken laat gelijk, Kroaten op rand van uitschakeling

19 juni om 16:59

Een Kroatisch vervolg op het EK begint steeds onwaarschijnlijker te worden. In Hamburg speelde de nummer drie van het afgelopen EK in extremis met 2-2 gelijk tegen Albanië, na van een 0-1 achterstand te zijn teruggekomen. Beide landen schieten weinig op met het gelijkspel, aangezien ze in de laatste speelronde tegen respectievelijk Italië en Spanje spelen en moeten winnen.

De Albanezen, die eerder dit toernooi met 2-1 verloren van Italië, toonden zich vanaf minuut één gevaarlijker dan hun tegenstander. De ploeg van bondscoach Sylvinho had meer balbezit en speelde ook agressiever voetbal. Dat werd al na tien minuten beloond. Qazim Laçi kopte een uitstekende hoge voorzet vanaf rechts achter Dominik Livakovic, de Kroatische doelman.

Aan de inzet van de Kroaten lag het zeker niet. Het oogde echter wat nerveus. Dat bleek toen notabene Luka Modric de bal halverwege de eerste helft pardoes inleverde bij de tegenstander. Albanië kwam er snel uit via Kristjan Asllani. De aanvaller van Internazionale werkte keurig af, maar Livakovic bleek deze keer niet te verschalken en hield daarmee zijn ploeg in leven. Op een venijnige schuiver van Mateo Kovacic en een slappe kopbal van Lovro Majer na, creëerde Kroatië nauwelijks grote kansen.

Dat beeld veranderde in de tweede helft. Bondscoach Zlatko Dalic wisselde tweemaal, wat zijn vruchten afwierp. Een kwartier voor tijd maakte de jarige Andrej Kramaric met een intikker de gelijkmaker. Amper twee minuten daarna werd de wedstrijd helemaal omgedraaid, toen invaller Klaus Gjasula zijn eigen doelman verschalkte en de 2-1 voorsprong voor Kroatië op het scorebord zette.

Kroatië leek zodoende te gaan winnen, maar Albanië zal Albanië niet zijn geweest als het niet alles gaf om nog eenmaal te scoren. Dat gebeurde ook. Na zijn eigen doel te hebben getroffen, was het nu in het goede doel raak voor Gjasula. Dat gebeurde in blessuretijd, waardoor de Kroaten teleurgesteld naar de grond gingen.

Kroatië en Albanië spelen maandag hun laatste groepswedstrijd. Beide landen zullen moeten winnen om de volgende ronde te bereiken. Kroatië speelt tegen Italië, Albanië tegen Spanje.