Weergaloze treffer van Yaremchuck tegen Slowakije houdt Oekraïne in leven op EK

Oekraïne heeft met 1-2 van Slowakije gewonnen en mag nog dromen van volgende ronde
21 juni om 16:53

Oekraïne heeft vrijdagmiddag gedaan wat het moest doen. Alleen de drie punten telden tegen Slowakije, en die kwamen er. Het ging niet zonder slag of stoot, maar Slowakije werd in de laatste tien minuten met 1-2 op de knieën gekregen. Feyenoord-verdediger Háncko viel uit met een blessure.

Bij Oekraïne waren er voorafgaand aan de wedstrijd twee wijzigingen in de basisopstelling. Andriy Lunin en Viktor Tsygankov werden geslachtofferd voor hun prestaties tegen Roemenië (3-0 verlies) en in hun plaats mochten Anatolij Troebin en Andriy Yarmolenko starten. Slowakije had geen wijzigingen, waar ook geen aanleiding voor was na de gewonnen wedstrijd tegen België (1-0).

In de openingsfase waren er kansen aan beide kanten, maar Slowakije nam al snel de overhand. Daar speelde Háncko een rol in. De linksback schoot met een vrije trap al op de vuisten van Trubin, waarna de goal toch kwam. Na een ingooi van de Feyenoorder gaf Lukas Haraslin voor op Ivan Schranz, die net als tegen België tot scoren kwam.

Na dat moment was het Oekraïne dat het initiatief nam. Zij moesten ook, aangezien nul punten na twee wedstrijden een situatie zou zijn waarbij de volgende ronde onmogelijk gehaald lijkt te worden. De grootste kans in de eerste helft kreeg rechtsback Oleksandr Tymchyk, hij schoot op de paal.

Na rust ging Oekraïne verder met waar het gebleven was, en dat leidde tot de gelijkmaker. Mykola Shaparenko schoot na een flitsende aanval over meerdere schijven raak. Enkele minuten later na dat moment raakte Feyenoord-verdediger Hancko geblesseerd en dat zag er niet goed uit. De likspoot moest het veld ruimen met een liesblessure.

Zo’n tien minuten voor tijd kreeg Oekraïne op basis van wat het in de tweede helft verdiende. Nog een doelpunt. Invaller Roman Yaremchuck nam een lange bal feilloos aan en schoof hem naast doelman Martin Dubravka. Vlak voor tijd viel Feyenoord-aanvaller Leo Sauer nog in, maar hij kon het tij niet keren en daardoor eindigde de wedstrijd in 1-2.

Door de overwinning van Slowakije wordt het razend spannend in Groep E. Wanneer België van Roemenië zou winnen, staan alle ploegen op drie punten. Dat zou voor een zinderende ontknoping zorgen waar het Nederlands elftal mogelijk met veel belangstelling naar gaat kijken. Oranje speelt, indien ze tweede worden, tegen de nummer twee uit Groep E.