Georgië en Tsjechië komen niet verder dan 1-1 in kansrijk duel vol spanning

Wedstrijdverslag Georgië - Tsjechië
22 juni om 16:57

Georgië en Tsjechië hebben in de tweede groepswedstrijd ook niet drie punten weten te behalen. In Hamburg werd het in een kansrijk duel aan beide kanten uiteindelijk 1-1. Oud-Ajacied Georges Mikautadze en EK 2020-topscorer Patrik Schick waren trefzeker.

Zowel Georgië als Tsjechië kende een hartverscheurende openingswedstrijd. Lang leek Tsjechië op weg naar een stunt tegen Portugal, maar invaller Francisco Conceição gooide roet in het eten. In de blessuretijd scoorde hij de winnende treffer. Bij Georgië dacht men kort aan het eerste punt ooit op een Europees Kampioenschap. Ex-Ajacied Georges Mikautadze scoorde de gelijkmaker tegen Turkije, maar een werelddoelpunt van wonderkind Arda Güler en een counter in de laatste seconde brachten de stand naar 3-1. Daarmee leek de uitslag wat geflatteerd, want tijdens de counter was ook keeper Giorgi Mamardashvili mee naar voren.

Vanaf het eerste moment was het een aanvallend spektakel in Hamburg. Beide ploegen kozen vol voor de aanval en vooral Tsjechië had de grote kansen. In de eerste minuten moest Mamardashvili meedere reddingen verrichten, maar na 24 minuten leek het voor het eerst te lukken. Via een vreemde carambole kreeg Adam Hlozek de bal in het doel, maar voor hij de bal tegen de touwen schoot beroerde hij de bal met zijn hand. De VAR greep in en zette een streep door de treffer.

Dat de eerste helft open was bleek wel uit de laatste minuten. Kort nadat de blessuretijd was ingegaan kreeg oud-Vitesse aanvoerder Guram Kashia een enorme kans. Zijn poging werd knap gekeerd, maar in de situatie die volgde kwam de bal op een Tsjechische hand. De VAR greep wederom in en dus ging de bal op de stip. Mikautadze was al trefzeker tegen Turkije, maar herhaalde dat kunstje vanaf de stip. Zijn strafschop was onhoudbaar en zo ging Georgië met een 1-0 voorsprong rusten. Vlak voor het rustsignaal kreeg ook Patrick Schick een enorme kans, maar Mamardashvili stond hem weer in de weg.

Uiteindelijk lukte hetgeen wat in de eerste helft niet lukte wel in de tweede helft voor Tsjechië. Schick had een opgelegde kans kort na de 1-0, maar miste die. In minuut 59 was het wel raak. Vanuit een corner kopte ingevallen Feyenoorder Ondrej Lingr kopte snoeihard op de paal, alleen was Schick bij de tweede paal doorgelopen. De bal viel met geluk tegen zijn lichaam aan en zo kwam Tsjechië op gelijke hoogte. Niet veel later schoot het erin bij de spits en moest hij naar de kant met een blessure.

Na de treffer kreeg Georgië het steeds moeilijker. Aan alle kanten gingen spelers naar de grond met pijn en kramp. Tsjechië zocht daardoor steeds veelvuldiger de aanval. Echter was er een obstakel wat de Tsjechen maar niet konden passeren. De muur van Georgië stond als een huis, maar wanneer deze toch werd doorbroken door Tsjechië dan was daar telkens Mamardashvili. Het nodige kunst en vliegwerk was ervoor nodig, maar verder dan de treffer van Schick in de tweede helft kwam het niet. Na allebei een nederlaag in de eerste wedstrijd deelden Georgië en Tsjechië de punten.