Oppermachtig Portugal heeft geen moeite met Turkije en wint met ruime cijfers

22 juni om 19:53

Portugal heeft zijn tweede wedstrijd van dit EK overtuigend met 0-3 gewonnen van Turkije. De Portugezen speelden in Dortmund een sterke wedstrijd en waren vooral op de counter erg gevaarlijk.

De eerste helft begon al snel met een poging van Cristiano Ronaldo, maar zijn volley werd makkelijk gepakt door de Turkse doelman. Na zeventien minuten kreeg Turkije een goede kans. Pepe voorkwam de openingstreffer met een sliding. Portugal drukte daarna door en in de 21e minuut opende Bernardo Silva de score na een voorzet van Nuno Mendes.

De Portugese druk hield aan en zeven minuten later verdubbelde Portugal de voorsprong door een knullig eigen doelpunt van Samet Akaydin na een mislukte terugspeelbal. Na het eigen doelpunt kwam Turkije er niet meer aan te pas. Ook Portugal wist weinig kansen te creëeren, waardoor Portugal met 0-2 voorsprong de rust in ging.

In de rust werd bij Turkije Orkun Kökçü vervangen door Yusuf Yazici, terwijl bij Portugal Rúben Neves en Pedro Neto in het veld kwamen voor João Palhinha en Rafael Leão. De tweede helft begon met een Turkije dat probeerde de aanval te zoeken, maar Portugal bleef de wedstrijd controleren. In de 56e minuut maakte Bruno Fernandes de 0-3 na een assist van Ronaldo, die de bal onbaatzuchtig aflegde. Dit gebeurde na een diepe bal van João Cancelo waarbij Çelik de buitenspelval miste.

Turkije had nog een aantal kansen, zoals een kopbal van Ronaldo na een voorzet van Bernardo Silva in de 66e minuut, maar deze poging ging naast. Portugal bleef loeren op de counter en bleef gevaarlijk vanuit de omschakeling. Turkije kon ook in het tweede bedrijf geen vuist maken tegen de Portugezen. Toch werd Portugal in de slotfase slordig en leek de concentratie weggeëbd. Tot scoren kwamen beide ploegen niet meer.

Door de overwinning is Portugal verzekerd van de volgende ronde. Turkije moet nog flink aan de bak om plaatsing in eigen hand te houden. De Turken staan momenteel tweede met drie punten uit twee duels en nemen het in de laatste groepswedstrijd op tegen directe concurrent Tsjechië.