Wie is Jorthy Mokio, het Belgische toptalent dat met Ajax meegaat naar Qarabag?

Wie is Jorthy Mokio, het Belgische toptalent dat met Ajax meegaat naar Qarabag?
Vandaag om 13:43
Laatste update: om 13:43

Jorthy Mokio, geboren op 29 februari 2008 in Gent, België, is een veelbelovende voetballer die sinds de zomer onder contract staat bij Ajax. Op zestienjarige leeftijd maakte hij al indruk bij KAA Gent, waar hij zijn professionele debuut maakte. Hij mag komende week met het eerste elftal op pad voor het Europa League-duel met FK Qarabag in Azerbeidzjan. Wie is Mokio precies? VoetbalNieuws schetst een portret.

Wie is Jorthy Mokio?

Mokio is een veelzijdige centrale verdediger met een sterk fysiek, snelheid en goede techniek. Zijn kalmte onder druk en vermogen om het spel te lezen maken hem een waardevolle aanwinst. Mokio begon zijn voetbalcarrière bij KFC Merelbeke voordat hij naar de jeugdacademie van KAA Gent verhuisde. In januari 2024, op vijftienjarige leeftijd, mocht hij mee op trainingskamp naar Spanje met eerste selectie van Gent. Op 29 maart 2024, precies een maand na zijn zestiende verjaardag, maakte hij zijn debuut in een play-offwedstrijd tegen Standard Luik, die met 5-1 werd gewonnen.

Jorthy Mokio maakt transfer naar Ajax

Op maandag 24 juni zette Mokio zijn handtekening onder een driejarig contract bij Ajax. Ondanks interesse van topclubs zoals Bayern München en FC Barcelona, koos Mokio voor de Amsterdammers. De club presenteert hem een ambitieus meerjarenplan, wat hem overtuigde.

Bij Ajax ontmoette hij landgenoot Mika Godts, wat hem wellicht hielp om zich snel aan te passen. Met zijn komst versterkte Ajax niet alleen hun jeugdteam, maar investeerden ze ook in een veelbelovende speler voor de toekomst. Aan het begin van zijn carrière in Amsterdam moest Mokio vooral vanaf de zijkankt toekijken, want hij kampte met een enkelblessure. Toch besloot trainer Frank Peereboom hem in basisopstelling op te nemen voor het duel met Jong PSV aan het begin van het seizoen. Inmiddels heeft hij tien wedstrijden gespeeld voor het beloftenelftal van de Amsterdammers.

Wanneer debuteerde Jorthy Mokio voor Ajax?

Op 29 augustus maakte Mokio zijn officiële debuut in Ajax 1. In de play-offs van de Europa League mocht hij een kwartier invallen tegen Jagiellonia Bialystok. De wedstrijd werd uiteindelijk met 3-0 gewonnen, wat over twee wedstrijden een 7-1 zege voor Ajax betekende. Nu mag hij mede door de schorsing van Youri Baas dus ook hopen op minuten in het hoofdtoernooi, als Ajax het op donderdagavond om 18.45 uur opneemt tegen Qarabag in Azerbeidzjan.