De filosofie van Rangnick: dit zijn de sterktes en zwaktes van Oostenrijk

Dit zijn de sterktes en zwaktes van Oranje-tegenstander Oostenrijk op het EK 2024
25 juni om 16:29
Laatste update: 25 juni om 16:29

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond zijn laatste groepswedstrijd van het EK. In het Olympiastadion in Berlijn wacht een spannende clash met Oostenrijk. De mannen van bondscoach Ralf Rangnick gelden voor velen als potentiële verrassing van het toernooi. Rangnick staat bekend om zijn aantrekkelijke voetbalfilosofie die menig fan enthousiast maakt. Wat kan Oranje verwachten van de roodhemden? VoetbalNieuws.nl kruipt in het hoofd van 'Mister Gegenpressing'.

Tactische analyse Oostenrijk

Stand van zaken in poule D

De situatie in de groep is spannend. Nederland en Frankrijk staan bovenaan met beide vier punten, terwijl Oostenrijk daar vlak achter volgt met drie punten. Polen is uitgeschakeld zonder punten. De nummers één en twee van de poule gaan sowieso door naar de achtste finales, evenals de vier beste nummers drie van de zes groepen. Een overwinning tegen Oostenrijk zou Nederland een goede uitgangspositie geven, maar groepswinst hangt ook af van het resultaat van Frankrijk tegen Polen en het doelsaldo.

1. Nederland 2-4 (+1)
2. Frankrijk 2-4 (+1)
3. Oostenrijk 2-3 (+1)
4. Polen 2-0 (-3)

Revolutionaire Rangnick geeft Oostenrijk metamorfose

Sinds Rangnick in 2022 het roer overnam, heeft Oostenrijk een complete metamorfose ondergaan. Het defensieve spel van voorganger Franco Foda heeft plaatsgemaakt voor een agressieve en energieke aanpak. Rangnicks filosofie is duidelijk: zodra de bal verloren gaat, moet deze binnen acht seconden heroverd worden en binnen tien seconden moet er een schot op doel volgen. Dit heeft geleid tot een speelstijl die constant druk zet op de tegenstander en weinig ruimte laat om op te bouwen. Door zijn durf om anders te denken en het vermijden van voetbalclichés, is Rangnick een graag geziene gast in Duitse voetbaltalkshows. In het fragment hieronder legt hij in 1998 in een uitzending van ZDF uit hoe zijn tactiek in werking gaat. Op dat moment was hij trainer van semi-profclub SV Ulm, maar zijn tijd eigenlijk al voorbij.

Wat is de vermoedelijke opstelling van Oostenrijk?

Oostenrijk speelt vaak in een 4-2-3-1-formatie, gericht op hoge druk en snelle omschakelingen. De verdediging wordt geleid door doelman Patrick Pentz, met Phillipp Mwene (ex-PSV) en Stefan Posch als backs en Phillipp Lienhart en Kevin Danso centraal. Op het middenveld opereren controleurs Florian Grillitsch (ook ex-Ajax) en Nicolas Seiwald, terwijl Marcel Sabitzer, Christoph Baumgartner en Konrad Laimer voor creativiteit en snelheid in de aanval zorgen. Voorin is Marko Arnautovic (ex-FC Twente) de spits die ballen vasthoudt en kansen creëert.

Sterktes en zwaktes van Oostenrijk

De kracht van Oostenrijk ligt in hun pressing. Rangnicks team zet de tegenstander direct onder druk bij balverlies. Dit zagen we in hun wedstrijden tegen Frankrijk en Polen, waar ze hun tegenstanders continu tot fouten dwongen. Tegen Frankrijk moesten de verdedigers vaak de lange bal hanteren om onder de druk uit te komen. Polen had grote moeite om op te bouwen, wat leidde tot snelle balverliezen en kansen voor Oostenrijk.

Oostenrijk vliegt vaak uit de startblokken, zoals te zien was in de oefenwedstrijden voorafgaand aan het EK, waar ze vaak al in de eerste minuten scoorden (video hieronder). Nederland moet dus scherp beginnen en zorgen dat ze de eerste druk van Oostenrijk kunnen weerstaan. Het benutten van de ruimtes achter de opkomende backs van Oostenrijk en het snel verplaatsen van de bal zijn cruciaal om succesvol te zijn.

Hoewel Oostenrijk enorm sterk is in hun pressing en snelle omschakelingen, zijn er ook zwaktes. De opkomende backs, Mwene en Posch, laten in hun rug nog wel eens steken vallen. Dat biedt kansen voor de snelle buitenspelers van Oranje om in die ruimtes te duiken. Daarnaast is Oostenrijk kwetsbaar wanneer de eerste druk niet succesvol is en de bal snel naar de andere kant van het veld verplaatst wordt. Spelers als Virgil van Dijk en Joey Veerman kunnen daar met hun lange passes van profiteren. Dit zagen we tegen Frankrijk, waar snelle aanvallen via de flanken voor veel gevaar zorgden.

Dit moet Oranje doen om Oostenrijk te verslaan

Voor Oranje liggen vooral de kansen in het benutten van de ruimtes achter de Oostenrijkse verdediging en het snel verplaatsen van de bal. Met spelers als Cody Gakpo en Donyell Malen, die snel en technisch vaardig zijn, kan Nederland gevaarlijk worden in de omschakeling. Op het middenveld kunnen jongens als Veerman en Tijjani Reijnders met hun inzicht en passing de druk van Oostenrijk omzeilen en kansen creëren.

Ronald Koeman en Ralf Rangnick, de bondscoaches van Nederland en Oostenrijk, staan dinsdag tegenover elkaar op het EK 2024

Conclusie

Oostenrijk is onder Rangnick een tegenstander die het Oranje flink lastig kan maken. Met hun agressieve benadering zijn ze een geduchte opponent voor ieder land. Het belooft een spannend en uitdagend duel te worden, waarbij beide teams fysiek en tactisch tot het uiterste zullen moeten gaan. Oranje heeft de kwaliteit en ervaring om Oostenrijk te verslaan, maar het zal een zware kluif worden.

Wanneer de Hollandse School, de campagne waarmee de KNVB het EK-gevoel aanwakkerde, niet in staat is om de druk van het Alpenland te weerstaan, dan kunnen de titelaspiraties snel in de prullenbak verdwijnen. Maar eerlijk is eerlijk, op vrijwel iedere positie heeft Oranje een speler die beter is dan de tegenstander van dinsdag. Het is aan de mannen van Koeman dit op het veld te laten zien en zich te verzekeren van een comfortabele plek in de achtste finales.