Wedstrijdverslagen Tsjechië - Turkije en Georgië - Portgual

Nederland dankt Mikautadze, Turkije bibbert tegen Tsjechië en wint alsnog

26 juni om 22:55

Georgië heeft gestunt tegen Portugal en daarmee het Oranje van Ronald Koeman een grote gunst gedaan. In Gelsenkirchen werd het 2-0 en dus zal Nederland niet Engeland, maar Roemenië. Turkije had het lastig met tien man van Tsjechië, maar diep in blessuretijd viel alsnog de 1-2.

Als vier laatste landen sloten Portugal, Turkije, Georgië en Tsjechië de groepsfase van het Europees Kampioenschap af. Het enige land wat al zeker was van de volgende ronde was Portugal. Het land won beide groepsduels tegen Tsjechië en Turkije en kon daarom zelfs rouleren tegen Georgië. Roberto Martinez koos er echter wel voor om Cristiano Ronaldo te laten staan. Daarmee werd hij de eerste Europeean met vijftig wedstrijden op grote toernooien.

De Turkse bondscoach vond het ook weer tijd om zijn opstelling om te gooien en wisselde maar liefst op negen plekken zijn eerste elf na de kansloze nederlaag tegen Turkije. Onder andere de supertalenten Arda Güler en Kenan Yildiz keerden terug. Vanaf het eerste moment leek het ook beter te lopen bij de Turken en dus kregen zij Tsjechië onder druk.

In Gelsenkirchen begon Georgië wervelend aan het duel. António Silva dacht de bal simpel terug te spelen, maar zijn bal vond de voeten van Georges Mikautadze. Eén van de topscorers van het EK diende ditmaal als aangever en stuurde ster Kvaratskhelia de diepte in. Hij liep Silva er simpel uit en Diogo Silva kon geen redding brengen. Daarmee stond Georgië na twee minuten al op voorsprong.

Door de vroege goal wist Tsjechië ook waar het aan toe was. De Tsjechen moesten ook winnen en dan zou het over Turkije heen wippen. Echter zorgde de gretigheid er ook voor dat er al snel meerdere gele kaarten vielen. Antonin Barák ontving in minuut elf zijn eerste gele kaart, maar in de twintigste minuut zou hij het veld al moeten verlaten. Na wederom een domme overtreding greep scheidsrechter Istvan Kovacs weer naar zijn borstzak en toonde de middenvelder zijn tweede gele kaart. Het numurieke voordeel wat de Turken kregen konden zij niet in de eerste helft al uitbuiten, want beide ploegen zochten met 0-0 de kleedkamers op.

Uiteindelijk maakten de Turken toch gebruik van hun voordeel en vlak na rust ontketende zich een ware aanvalsgolf. Meedere malen moest keeper Jindrich Stanek redding brengen, maar op de poging van Hakan Çalhanoğlu had hij geen antwoord. De Turken konden juiche, maar bij Tsjechië ging de aandacht uit naar hun sluippost. Bij een van de schoten was hij geblesseerd geraakt en dus moest hij vervangen worden. Ondanks de rode kaart van Tsjechië bleeft het land aanvallen, want het moest winnen om door te gaan. Ook de andere aanvoerder bleek te kunnen scoren, want Thomas Soucek schoot ook raak. De VAR moest er even naar kijken, maar keurde de gelijkmaker uiteindelijk goed.

De VAR was ook nodig in Gelschenkirchen. Wederom ging Silva de fout in, alleen maakte hij ditmaal een overtreding in zijn eigen strafschopgebied. In eerste instantie woof Sandro Schärer de situatie weg, maar de VAR besloot hem naar de kant te halen. Daar zag de scheidsrechter de overtreding wel en dus ging de bal op de stip. Mikautadze scoorde al in de eerste wedstrijd vanaf de stip en mocht proberen dat kunstje te herhalen. Dat deed hij perfect en zo pakte Georgië een onverwachte 2-0 voorsprong.

Dat Portugal al zeker was hielp Georgië richting het einde van de wedstrijd. De Portugesen hoefde niet vol op de aanval te gaan en dus kabbelde de wedstrijd richting zijn einde. Op het andere veld was er wel veel spanning. Na de gelijkmaker van Tsjechië scheelde het slechts één doelpunt of Tsjechië of Turkije zich mocht melden bij de laatste zestien. De spanning was ook duidelijk in de gele kaarten, want de teller bij Tsjechië stokte bij twaalf gele kaarten. Turkije bibberde, maar overleefde uiteindelijk en mag zich dus ook gaan melden bij de achtste finales. In de laatste seconde maakte Cenk Tosun aan alle vragen een einde, want de spits schoot in de laatste seconde de 1-2 binnen.