Uitgefloten Rode Duivels afgemaakt in Belgische kranten: 'Stelletje angsthazen'

Uitgefloten Rode Duivels afgemaakt in Belgische kranten: 'Stelletje angsthazen'
27 juni om 08:24
Laatste update: 27 juni om 08:26

De Belgische nationale ploeg plaatste zich woensdag voor de achtste finales van het EK, maar niet zonder kritiek en controverse. De wedstrijd tegen Oekraïne eindigde in een teleurstellend 0-0 gelijkspel, wat resulteerde in een tweede plaats in de groep en een confrontatie met Frankrijk. Belgische kranten lieten geen spaan heel van het spel van de Rode Duivels en het publiek keerde zich massaal tegen de ploeg. VoetbalNieuws.nl geeft je een overzicht van de reacties in de Belgische media.

Belgische kranten over Rode Duivels

De Standaard omschrijft de wedstrijd als een avond vol angst en teleurstelling. "De angst om te verliezen leidde tot een slechte wedstrijd en kostte de Rode Duivels de groepszege én een fluitconcert van het publiek. De Belgen moeten hun toernooi heropstarten tegen Frankrijk. Misschien is dat wel een goeie zaak." Volgens de krant was Romelu Lukaku verre van in topvorm. "Lukaku zit niet in zijn allerscherpste vorm. Kansen die hij in zijn beste periode met de ogen dicht binnenschiet, zijn nu vaak zonder kracht of onnauwkeurig getrapt." De tactiek van de Belgen was voorspelbaar en makkelijk te verdedigen door Oekraïne, met Jeremy Doku die nauwelijks ruimte kreeg van zijn tegenstanders.

Het Nieuwsblad beschrijft de opmerkelijke taferelen na de wedstrijd, waarbij de spelers door hun eigen fans werden uitgefloten. "Toen de spelers na afloop de supporters wilden groeten werden ze tot hun verrassing getrakteerd op een oorverdovend fluitconcert." Aanvoerder Kevin De Bruyne begreep de reactie niet. "Wij begrijpen dit niet, maar we hebben de supporters nodig." Yannick Carrasco benadrukte het belang van de fans. "Wij hebben hen nodig om mooie momenten te beleven en zij hebben ons nodig. We zijn één land. We zijn één."

In Het Laatste Nieuws is de kritiek het scherpst. "De Rode Duivels hebben zich geplaatst voor de achtste finales op het EK, maar sprake van een feeststemming is er allerminst. Na de flauwe draw tegen Oekraïne klinkt de kritiek op het laffe spel luid." De krant schrijft: "Niet dat België in het slot alle risico's van de wereld had moeten nemen, maar niet eens meer een hoekschop voor doel durven gooien? Ongezien." Het artikel stelt dat België geen winnaarsmentaliteit toonde. "De Rode Duivels toonden zich een stelletje angsthazen en kregen zo de toorn van de meegereisde aanhang over zich." Volgens de krant speelde België op safe en miste het team de ambitie om voor groepswinst te gaan, waardoor ze nu in een moeilijke toernooihelft terecht zijn gekomen.

De confrontatie met Frankrijk biedt de Rode Duivels de kans om zich te revancheren voor de verloren halve finale op het WK 2018. De ploeg zal echter uit een ander vaatje moeten tappen om het vertrouwen van de fans terug te winnen en het negatieve beeld dat nu overheerst te veranderen. Belgische fans hopen op een mirakel tegen Mbappé en co, maar dat zal alleen mogelijk zijn als de Rode Duivels hun angst van zich afschudden en met lef en overtuiging spelen.