Dit bizarre kaartenrecord vestigden Turkije en Tsjechië woensdag op het EK

27 juni om 09:47

Turkije heeft zich verzekerd van een plek in de knock-outfase van het EK 2024 na een 2-1 overwinning op Tsjechië. Dit beladen duel in Hamburg eindigde met het hoogste aantal gele kaarten in de geschiedenis van het EK. VoetbalNieuws.nl vertelt je er meer over.

Gele kaarten bij Tsjechië - Turkije

De Tsjechen hadden een overwinning nodig om door te gaan, terwijl Turkije genoeg had aan een gelijkspel. Een vroege rode kaart voor Antonin Barák, na slechts twintig minuten, zette de toon voor een harde wedstrijd. Hakan Calhanoglu opende de score voor Turkije in de tweede helft, waarna Tomas Soucek de gelijkmaker binnenschoot. In de laatste minuten besliste Cenk Tosun het duel door een soloactie af te ronden. Hierdoor plaatst Turkije zich voor de achtste finales tegen Oostenrijk.

Scheidsrechter István Kovács had zijn handen vol met het uitdelen van kaarten. Barák kreeg al in de elfde minuut een gele kaart voor een overtreding op Ferdi Kadioglu en tien minuten later volgde een tweede gele kaart. Tsjechië eindigde de wedstrijd met tien man na een tweede rode kaart voor Tomas Chory na het laatste fluitsignaal. Uiteindelijk deelde Kovács zestien gele kaarten en twee rode kaarten uit, een nieuw record voor het EK.

In totaal kregen acht basisspelers van Turkije een gele kaart: Mert Günok, Samet Akaydin, Mert Müldür, Arda Güler, Hakan Calhanoglu, Salih Özcan, Ismail Yüksek en Kenan Yildiz. Ook wissels Kaan Ayhan, Orkun Kökçü en doelman Ugurcan Çakir, die niet in het veld kwam, werden beboet. Bij Tsjechië waren de gele kaarten verder nog voor Ladislav Krejcí, Vítezslav Jaros, Lukás Cerv en Patrik Schick.

Tsjechië is met één punt klaar op het EK. Turkije vervolgt het toernooi aanstaande dinsdag om 21.00 uur met de achtste finale tegen Oostenrijk.