Engelse media: UEFA onderzoekt handgebaar Bellingham, straf reëel

Engelse media: UEFA onderzoekt handgebaar Bellingham, straf reëel

1 juli om 16:25
Laatste update: 1 juli om 16:29

Jude Bellingham wordt onderzocht door de UEFA na een controversiële actie in de wedstrijd tegen Slowakije. De Engelse middenvelder maakte een gebaar na zijn gelijkmaker vanuit een omhaal, wat nu mogelijk gevolgen heeft. Dat melden diverse vooraanstaande Engelse media.

Bellinghams gebaar, waarbij hij naar zijn kruis greep, was gericht naar de Slowaakse bank en heeft tot een disciplinaire procedure geleid. UEFA onderzoekt of hij de 'basisregels van fatsoenlijk gedrag' heeft overtreden.

Harry Kane scoorde later de winnende goal in de verlenging. Bellingham verklaarde op sociale media dat het gebaar een grap was voor vrienden in het stadion en uitte zijn respect voor het Slowaakse team. Toch heeft de UEFA besloten een inspecteur in te schakelen voor verder onderzoek.

Naast de zaak tegen Bellingham is de Engelse voetbalbond aangeklaagd wegens wanordelijk gedrag van supporters en het afsteken van vuurwerk. De UEFA onderzoekt ook deze incidenten en zal op een later moment een beslissing nemen. Een schorsing zou een zware klap zijn voor het Engelse team, dat het in de kwartfinale opneemt tegen Zwitserland.

Naast Bellingham was ook Declan Rice betrokken bij een incident. Hij raakte zoals verluidt verwikkeld in een woordenwisseling met de Slowaakse coach Francesco Calzona. Dat leidde tot een korte confrontatie, waarbij Rice een beledigende opmerking maakte. Ondanks dat incident lijkt Rice geen verdere gevolgen te ondervinden.

Eerder ontving Cristiano Ronaldo in 2019 een boete voor een soortgelijk gebaar, maar ontkwam hij aan een schorsing. Het is nog onduidelijk of Bellingham een soortgelijke straf kan verwachten.