België uitgeschakeld op EK na ongelukkige eigen goal, Frankrijk kwartfinalist

Frankrijk schakelt België uit en bereikt kwartfinale na late mazzelgoal
1 juli om 19:50
Laatste update: 1 juli om 20:04

België is er dinsdag niet in geslaagd Frankrijk naar huis te sturen op het EK in Duitsland. Les Bleus kwamen niet sterk voor de dag in de achtste finales, maar door een ongelukkige eigen treffer van Jan Vertonghen was de vice-wereldkampioen toch de winnaar: 1-0.

Bij De Rode Duivels was Yannick Carrasco een opvallende basisklant voor de EK-kraker, terwijl Adrien Rabiot weer in de basis stond bij de Fransen. Marcus Thuram was de dienstdoende spits, terwijl de masker dragende Kylian Mbappé vanaf de linkerflank begon. Beide ploegen begonnen rustig aan het duel en het was duidelijk dat er weinig risico's werden genomen.

In de eerste helft konden alleen de doelmannen het onderscheid maken. Zowel Mike Maignan als Koen Casteels moesten enkele keren handelend optreden, maar van een kansenregen was van beide kanten zeker geen sprake. De ruststand was dan ook, zoals te verwachten, 0-0.

In het tweede bedrijf, en al eerder in de eerste helft, beet België van zich af, maar dat leidde niet tot een gelijkmaker. Maignan reageerde goed op kansen van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne. De Fransen scoorden daarentegen wel: de ingevallen Randal Kolo Muani besloot in de slotfase verdekt te schieten en de bal viel via het been van Jan Vertonghen ongelukkig binnen. Vanwege de late treffer kon België niet meer een gelijkmaker produceren.

Door de late treffer is Frankrijk verzekerd van een plek in de kwartfinales en moet België naar huis. Frankrijk neemt het op tegen de winnaar van het duel tussen Portugal en Slovenië. De twee landen trappen maandag om 21.00 uur af.