Wie is Kadioglu, de Oranje-opponent die ook voor Nederland en Canada kon spelen?

Wie is Kadioglu, de Oranje-opponent die ook voor Nederland en Canada kon spelen?
3 juli om 10:35
Laatste update: 3 juli om 10:39

Zaterdag neemt Oranje het in de kwarfinale van het EK op tegen Turkije. Één van de tegenstanders zal Ferdi Kadioglu worden. Het had zomaar kunnen zijn dat Kadioglu niet tegen, maar met Oranje actief zou zijn op een eindtoernooi. VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over de speler. 

Kadioglu werd geboren op 7 oktober 1999 in Arnhem. De 24-jarige speler begon zijn voetbalcarrière bij AZ 2000, waar zijn vader ook de coach van zijn team was. Op zijn zevende maakte hij de overstap naar ESA in Arnhem en werd later gescout door NEC, waar hij opgroeide tot een veelbelovend talent.

Bij N.E.C. maakte Kadioglu op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal onder trainer Peter Hyballa. In zijn tweede seizoen scoorde hij zijn eerste doelpunt in de Eredivisie en brak hij het record van jongste doelpuntenmaker van de Nijmeegse club. Ondanks de degradatie met de club naar de Eerste divisie bleef Kadioglu indruk maken en werd hij in 2018 overgenomen door de Turkse topclub Fenerbahçe.

In zijn eerste seizoen bij Fenerbahçe maakte Kadioglu geen speelminuten in de competitie, maar hij wist zich uiteindelijk op te werken tot een vaste waarde in het team. In het seizoen 2021/2022 maakte hij zijn doorbraak als linksback en debuteerde hij in het Turkse nationale elftal. Zijn veelzijdigheid en inzet op zowel de linker- als rechterflank hebben hem tot een essentiële speler bij zowel zijn land als zijn club gemaakt.

Voor welke landen mocht Kadioglu uitkomen? 

Kadioglu had bij het kiezen van een nationale ploeg keuzes genoeg. Zijn vader is Turks en de moeder van Kadioglu is in Canada geboren, waardoor hij voor Nederland, Turkije of Canada uit mocht komen. De jeugdinterlands speelde Kardioglu voor Oranje. Namens Jong Oranje verscheen de speler achttien keer binnen de lijnen in het shirt van Oranje. De keuze viel uiteindelijk op het land van zijn vader, waarvoor hij inmiddels negentien interlands achter zijn naam heeft.