UEFA start onderzoek naar Oranje-opponent wegens

UEFA start onderzoek naar Oranje-opponent wegens "vermeend ongepast gedrag"

3 juli om 11:15
Laatste update: 3 juli om 11:22

De UEFA is een onderzoek gestart naar de wijze waarop Merih Demiral zijn tweede doelpunt vierde in de overwinning van Turkije op Oostenrijk (2-1). De verdediger maakte bij zijn viering de 'wolvengroet', een gebaar dat wordt geassocieerd met de extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven.

De Grijze Wolven zijn verbonden met de ultranationalistische partij MHP en staan in Duitsland onder toezicht. In Frankrijk is deze groep sinds 2020 zelfs verboden. De UEFA heeft aangekondigd een onderzoek te starten wegens "vermeend ongepast gedrag".

Demiral scoorde dinsdag twee keer en viert zijn doelpunt met de 'wolvengroet'. Volgens hem was het gebaar onschuldig en cultureel bepaald. "De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit", aldus de 26-jarige verdediger. "Er was geen verborgen boodschap. We zijn allemaal Turken en ik ben erg trots om Turk te zijn."

Op sociale media deelde Demiral een foto waarop hij het gebaar duidelijk maakt. De Grijze Wolven pleiten voor een vereniging van alle Turkstalige volken en schrijven superioriteit toe aan hun cultuur. Dit maakt het gebaar omstreden in veel Europese landen, waaronder Oostenrijk waar de wolvengroet bij wet verboden is.