Hoe verliepen de EK-kwalificatie, oefenduels en EK-wedstrijden voor Turkije?

Hoe verliepen de EK-kwalificatie, oefenduels en EK-wedstrijden voor Turkije?
3 juli om 12:50

Het Nederlands elftal mag zich opmaken voor de kwartfinales van het EK, waarin het Turkije zal treffen. De Turken hebben een goede kwalificatie achter de rug, maar zakte in de overige wedstrijden richting het EK volledig weg. VoetbalNieuws.nl schetst de vorm van de Oranje-opponent.

Hoe verliep de EK-kwalificatie van Turkije?

Turkije deelde een kwalificatiegroep met Wales, Armenië, Letland én EK-deelnemer Kroatië. In de acht wedstrijden die Turkije speelde, werden er in totaal zeventien punten gepakt. Daarmee lieten zij onder andere Kroatië achter zich en werd Turkije groepswinnaar. De Kroaten hadden slechts één punt minder.
De uitslagen op een rij:

Armenië – Turkije 1-2
Turkije – Kroatië 0-2
Letland – Turkije 2-3
Turkije – Wales 2-0
Turkije – Armenië 1-1
Kroatië – Turkije 0-1
Turkije – Letland 4-0
Wales – Turkije 1-1

Oefencampagne van Turkije

Net als elk ander aan het EK deelnemend land, speelde Turkije een aantal oefenwedstrijden in aanloop naar het toernooi, verdeeld over twee interlandperioden. In de eerste periode werd er met 0-1verloren van Hongarije en met 6-1 verloren van Oostenrijk. Tegen Italië speelden de Turken met 0-0 gelijken tegen Polen werd met 1-2 verloren. Aan de oefencampagne kon Turkije dus weinig moed halen voor het eindtoernooi.

Turkije op het EK 2024

Op het vorige EK was Turkije één van de slechtste deelnemers ooit. Het land het nog nooit een openingsduel gewonnen op het EK en dus waren de verwachtingen behoorlijk sceptisch. Toch slaagde Turkije erin om in de openingswedstrijd met 3-1 te winnen van Georgië. Het tweede duel ging een stuk minder voor Turkije. Portugal had geen enkele moeite en won met maar liefst 3-0. In de laatste wedstrijd moest het dan gebeuren voor de Turken. In een hard duel waar de kaarten je om de oren vlogen, won Turkije uiteindelijk met 1-2 van Tsjechië en mocht het land zich opmaken voor de achtste finale. Hierin kwam het Oostenrijk tegen, waartegen de Turken in een oefenwedstrijd nog met 6-1 een pak slaag kregen. Nu was Turkije wel bij machten om er een wedstrijd van te maken en won het elftal met 2-1.